Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 1500 cilvēku svētdien, to skaitā policisti un slavenības piedalījušies skrējienā Brazīlijas pilsētas Riodežaneiro graustu rajonā, lai atzīmētu tā atbrīvošanu no narkotirgotāju bandu kontroles, vēsta raidsabiedrība BBC.

Skrējiena maršruts gājis pa ceļu, ko izmantojuši narkotirgotāji, lai aizbēgtu no Alemoas graustu rajona, kad 2010. gada novembrī tajā ienāca policijas spēki.

Piecus kilometrus garajā skrējienā pa rajona šaurajām ieliņām piedalījušies pat kādreizējie bandu locekļi. Skrējiena uzvarētājs saņēmis 2500 dolāru ( 1387 lati) lielu prēmiju.


Gadu desmitiem graustu rajonā nebija policijas klātbūtnes un tajā saimniekoja Brazīlijas narkotirgotāju bandas. 2009. gadā pilsētas vadība uzsāka “nomierināšanas” programmu tās rajonos. Policisti ar karavīru un tanku atbalstu iegāja pilsētas graustu rajonos, sastopot vien niecīgu pretestību, jo vairumā gadījumu narkotirgotāji bija aizbēguši jau dienu pirms operācijas sākuma, vēsta raidsabiedrība BBC.

Operāciju atbalstīja vairums graustu iedzīvotāju, kas bija regulāri cietuši no bandu vardarbības. Kopš tā laika lielākā daļa pilsētas graustu rajonu ir policijas kontrolēti.

Drošība ir kļuvusi par galveno prioritāti Brazīlijā, kopš valsts ieguva tiesības rīkot 2014. gada pasaules futbola čempionātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!