Foto: AP/Scanpix/LETA

Populista Tjerī Bodē partija "Forums par demokrātiju" (FvD), kas ir noskaņota pret Eiropas Savienību (ES), izcīnījusi visvairāk balsu Nīderlandē trešdien notikušajās provinču vēlēšanās, iegūstot Senātā tikpat daudz vietu, cik premjerministra Marka Rites vadītā partija.

FvD, kas tika dibināta tikai pirms diviem gadiem, ieguvusi 12 no 75 vietām parlamenta augšpalātā Senātā, pēc 93% balsu saskaitīšanas vēsta raidsabiedrības NOS.

Rites vadītā labēji centriskā Tautas partija par brīvību un demokrātiju (VVD) arī ieguvusi 12 vietas. Līdz ar to Rites labēji centriskā koalīcija, kurā ietilpst četras partijas, ir zaudējusi vairākumu Senātā, kas nozīmē, ka koalīcijai būs vajadzīgs citu partiju atbalsts likumu apstiprināšanai.

Koalīciju veido VVD, kreisi liberālā partija "Demokrāti 66" (D66), partija "Kristīgi demokrātiskais aicinājums" (CDA) un Kristiešu savienība.

Vēlēšanas notika divas dienas pēc pirmdien Utrehtā notikušās apšaudes, kuras laikā tika noslepkavoti trīs cilvēki un ievainoti pieci. Aizdomās par apšaudes sarīkošanu Utrehtas tramvajā ir aizturēts 37 gadus vecs Turcijā dzimis vīrietis Gokmens Taniss.

Abu Nīderlandes lielāko populistisko partiju līderi – Brīvības partijas (PVV) vadītājs Gērts Vilderss un FvD vadītājs Bodē – Utrehtas uzbrukumā vainoja valdošo koalīciju un tās imigrācijas politiku.

36 gadus vecais Bodē, uzrunājot savus atbalstītājus, trešdienas naktī norādīja, ka Rites valdība atstājusi atvērtas valsts robežas, "ielaižot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuru kultūra pilnībā atšķiras no mūsējās". "Mūs iznīcina cilvēki, kuriem būtu mūs jāaizsargā," paziņoja Bodē.

Jaunā Senāta sasaukuma locekļu sastāvu maijā oficiāli noteiks 570 pārstāvji, kas trešdien tika ievēlēti 12 provinču padomēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!