Kara noziegumiem Balkānos nav noilguma, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons, kurš ieradies Bosnijā un Hercegovinā atvadu vizītē.
Viņš norādīja, ka arī nākamais NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers uzstās, lai kara noziegumos apsūdzētie nonāktu Hāgā.

Preses konferencē Sarajevā Robertsons arī pauda apmierinājumu par Bosnijā un Hercegovinā notiekošajām reformām, it īpaši aizsardzības jomā.

Tomēr viņš norādīja, ka vissvarīgākais nosacījums, lai Bosnija un Hercegovina tiktu uzņemta NATO programmā "Partnerattiecības mieram", ir sadarbība ar Hāgā bāzēto Starptautisko kriminālnoziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY).

"Ja, piemēram, Radovans Karadžičs tiktu izdots Hāgas tribunālam, es nekavējoties ieteiktu Bosniju un Hercegovinu uzņemt NATO," sacīja Robertsons. "Mēs nenomierināsimies, kamēr visi apsūdzētie neatradīsies Hāgā. Ja Radovans Karadžičs skatās šo pārraidi, lai dzird, ka ne jaunais NATO ģenerālsekretārs, ne es, ne nākamie sekretāri nenomierināsimies līdz tam brīdim, kamēr neieraudzīsim viņu Hāgā."

Bijušais Serbu republikas prezidents Karadžičs ir apsūdzēts noziegumos pret cilvēci, kara noziegumos un citās darbībās Bosnijā un Hercegovinā notikušā kara laikā. Stabilizācijas spēki ir vairākkārt rīkojuši operācijas Karadžiča arestam, taču bez rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!