NATO ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons trešdien nācis klajā ar pārstrādātiem ierosinājumiem par aizsardzības pasākumiem gadījumam, ja ASV sāks karu pret Irāku, un alianses vēstnieki par tiem informējuši savu valstu valdības. Paredzams, ka plānu turpinās apspriest vēlāk trešdien.
"Priekšlikums ir.. Šovakar vēlu tiks rīkota vēl viena tikšanās," sacīja kāds NATO diplomāts, norādot, ka plāns vispirms jāapspriež ar dalībvalstu līderiem.

Pēc amatpersonu teiktā, jaunais plāns paredz tikai Turcijas aizsardzību pret iespējamiem pretuzbrukumiem no Irākas puses un tajā vairs nav ieceres aizsargāt ASV militārās bāzes Eiropā un aizstāt amerikāņu kareivjus Balkānos, lai viņi varētu doties uz Irāku.

Pagaidām nav zināms, vai jaunajam plānam piekrīt Francija, Beļģija un Vācija, kuras pirmdien uzlika veto priekšlikumam sākt plānot NATO izlūklidmašīnu AWACS, raķešu "Patriot", kā arī bioloģisko un ķīmisko ieroču ekspertu vienību izvietošanu Turcijā.

Naktī uz trešdienu turpinājās intensīvi diplomātiskie centieni pa tālruni, lai pārliecinātu Franciju, Vāciju un Beļģiju, kuru rīcība ir izraisījusi krīzi Ziemeļatlantijas aliansē.

Robertsons ir atcēlis ceturtdien plānoto vizīti Spānijā, lai risinātu krīzi, informēja viņa palīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!