Foto: AP/Scanpix

Čehijas Republika ilgāk nekā pusgadsimtu ir parādā Polijai 368 hektārus zemes, vēsta portāls "Prague Post".

Teritoriālais strīds, iespējams, pēc vairāk nekā 50 gadiem tuvojas noslēgumam, jo Čehijas Iekšlietu ministrija paredzējusi dažus zemesgabalus, ko Polijai atdot. Šobrīd ministrija gaida atbildi no pašvaldībām, kurus zemes gabalus varētu atdot Polijai. Tas vēl būs jāapstiprina valdībai.

Saucamo "teritoriālā parāda" problēmu Čehijas valdība jau mēģina atrisināt vairāk nekā 20 gadus. Lai gan Čehija bija piedāvājusi Polijai finansiālu kompensāciju zemes vietā, Polija atteikusies, norādot, ka tiks pieņemti tikai zemes gabali.

Viens no iespējamajiem zemes gabaliem, kas varētu tikt nodots Polijas rīcībā, ir 52 hektārus lielais mežs, kas atrodas Ziemeļbohēmijā. Vietējā pašvaldība par zemes nodošanu Polijas rīcībā lems 14. decembrī.

Čehija zemi Polijai ir parādā kopš pērnā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad pēc Otrā pasaules kara Polija izvirzīja teritoriālas pretenzijas pret Čehoslovākiju. Kad strīdā iejaucās Padomju Savienības līderis Josifs Staļins, valstis vienojās palikt pie esošajām valstu robežām ar nosacījumu, ka starpvalstu robežlīnijai jābūt maksimāli īsai un iztaisnotai.

Saskaņā ar 1958. gadā pieņemto vienošanos, Čehoslovākijas un Polijas robeža tika iztaisnota un saīsināta. Kad pēc robežu pārvilkšanas tika salīdzināti valstu teritoriālie ieguvumu un zaudējumi, atklājās, ka bijusī Čehoslovākija ieguvusi papildu 368 hektārus zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!