Foto: Kadrs no video

ASV basketbola zvaigzne Deniss Rodmens ir atvainojies par savu dusmīgo reakciju uz žurnālista jautājumu par to, vai viņš izmantos savu draudzību ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, lai palīdzētu atbrīvot komunistiskajā valstī notiesātu amerikāni.

Otrdien notikušajā intervijā ar raidsabiedrību CNN Rodmens, kurš pats uzsver, ka Kims ir viņa draugs, šķietami mēģināja pateikt, ka uz 15 gadiem darba nometnē notiesātais korejiešu izcelsmes amerikānis Kenets Beiss ir izdarījis kaut ko sliktu, jau pēc brīža radot iespaidu, ka nemaz nezina neko par šo lietu.

"Vai tu saproti, ko Kenets Beiss izdarīja?" uz žurnālista jautājumu dusmīgi atbildēja Rodmens. "Es labprāt par to parunātu," turpināja bijušais NBA spēlētājs, mainot sarunas tematu.

Tomēr ceturtdien izplatītā paziņojumā Rodmens atvainojas un uzņemas atbildību par savu reakciju, norādot, ka bija dzēris.

"Tā bija ļoti stresa pilna diena. Daži mani komandas biedri devās prom ģimeņu un biznesa partneru spiediena dēļ," raksta Rodmens.

"Mans sapnis par basketbola diplomātiju strauji bruka. Es biju dzēris. Tas nav attaisnojums, bet laikā, kad notika intervija, es biju apbēdināts. Es biju satriekts. Tas nav attaisnojums, tā ir patiesība," teikts Rodmena paziņojumā.

Rodmena pretrunīgi vērtētie komentāri izskanēja viņa ceturtās vizītes Ziemeļkorejā laikā. Rodmenam vairākas reizes ir lūgts, vai viņš nevarētu izmantot savus sakarus, lai palīdzētu atbrīvot korejiešu izcelsmes ASV pilsoni Kenetu Beisu, kuram 2013. gada maijā izolētajā valstī piespriests 15 gadu ieslodzījums darba nometnē. Phenjana apgalvo, ka tūrisma braucienu organizators un kristiešu misionārs mēģinājis gāzt valsts režīmu.

Jau vēstīts, ka trešdien Rodmens Kimam Čenunam publiski nodziedāja populāro apsveikuma dziesmiņu "Happy Birthday".

Rodmens Phenjanā ieradās kopā ar citiem bijušajiem NBA spēlētājiem. Spēle notikusi par godu Kima dzimšanas dienai, lai gan līdera vecums un pasaulē nākšanas datums sabiedrībai nav skaidri zināms, norāda BBC.

Rodmena ciemošanās komunistiskajā valstī notiek dažas nedēļas pēc tam, kad ar nāvi sodīts Kima tēvocis Džans Sontheks - par otru ietekmīgāko personu Ziemeļkorejā uzskatītais cilvēks. Straujā un brutālā atbrīvošanās no viņa vieš bažas par stabilitāti ar kodolieročiem bruņotajā valstī.

Rodmens, kurš savas vizītes uz Ziemeļkoreju sauc par "basketbola diplomātiju", ir augstākā ranga amerikānis, kurš ticies ar Kimu Čenunu. ASV Valsts departaments uzsver, ka viņš savos braucienos nepārstāv ASV.

pirms došanās uz Phenjanu Rodmens atgādināja, ka Kims ir viņa draugs un ka viņš pagaidām negrasās ar viņu runāt par cilvēktiesībām.

"Tā nav īstā lieta, ko darīt. Vispirms, viņš ir mans draugs. Viņš ir mans draugs. Man piedr*** ! Es saku pasaulei: viņš ir mans **** draugs, es viņu mīlu," uz žurnālista jautājumu atbildēja Rodmens.

Jautāts, vai zina, ka Ziemeļkorejā ir 200 000 politieslodzīto, Rodmens atcirta: "Vai jūs zināt, ka daudzi cilvēki ir ieslodzīti arī Amerikā?"

Par visu, kas notiek valstī, politiku un "bēgļu nometnēm" Rodmens runāšot tad, kad "pienāks laiks". "Bet tagad es gribu lai šie puiši dodas tur un rāda viņam labu dzimšanas dienas šovu," skaidroja Rodmens.

Kima Čenuna dzīvesveidu Rodmens iepriekš raksturoja kā "septiņu zvaigžņu ballīti". Tāpat viņš diktatoru sauca par "draugu uz mūžu". 

Nav pareizi Kimu Čenunu uzskatīt par diktatoru, viņš neattīsta kodolieročus un nevēlas konfliktu ar ASV, apgalvoja Rodmens. Patiesībā Ziemeļkorejas līderim "patīk" ASV, uzsvēra basketbolists.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!