Foto: AFP/Scanpix

ASV basketbolists Deniss Rodmens, kurš pirmdien devies uz Ziemeļkoreju piedalīties komunistiskās valsts vadoņa Kima Čenuna dzimšanas dienai 8. janvārī veltītā basketbola spēlē, paziņojis, ka "mīl" Kimu Čenunu, bet par cilvēktiesībām ar līderi runās, "kad pienāks laiks", vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Bijušais NBA spēlētājs Rodmens, kurš uz Phenjanu dodas kopā ar 11 amerikāņu basketbolistu komandu un iepriekš Kimu Čenunu ir nosaucis par "draugu uz mūžu", norāda, ka viņa mērķis ir "savienot abas valstis". Tomēr sportistu plaši kritizē par Ziemeļkorejas smago cilvēktiesību pārkāpumu ignorēšanu.

"Tas nav mans darbs," pirmdien lidostā Pekinā, atbildot uz "Sky News" jautājumu par to, vai sportists, kurš ir vienīgais amerikānis ar piekļuvi Kimam, runās ar vadoni par bēdīgo cilvēktiesību situāciju izolētajā valstī.

"Vienīgā lieta, ko es tagad daru, es daru tikai vienu lietu: šī spēlē ir viņa dzimšanas dienai," skaidro Rodmens. "Un es ceru, ka tas atvērs durvis un mēs varēsim runāt par noteiktām lietām, bet es netaisos iet un teikt: "hei, vecīt, Tu dari sliktas lietas"," turpina basketbolists.

"Tā nav īstā lieta, ko darīt. Vispirms, viņš ir mans draugs. Viņš ir mans draugs. Man piedr*** ! Es saku pasaulei: viņš ir mans **** draugs, es viņu mīlu," uz žurnālista jautājumu atbild Rodmens.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejas ieslodzījuma nometņu tīklā ir līdz pat 200 000 politieslodzīto. Cilvēki, kas tikuši ārā no valsts, stāsta, ka spīdzināšana tur ir ikdienišķa parādība.

Jautāts, vai zina, ka Ziemeļkorejā ir 200 000 politieslodzīto, Rodmens atcirta: "Vai jūs zināt, ka daudzi cilvēki ir ieslodzīti arī Amerikā?"

Par visu, kas notiek valstī, politiku un "bēgļu nometnēm" Rodmens runāšot tad, kad "pienāks laiks". "Bet tagad es gribu lai šie puiši dodas tur un rāda viņam labu dzimšanas dienas šovu," skaidro Rodmens.

Rodmens Ziemeļkorejā ir ciemojies jau trīs reizes. Pēdējā vizīte notika decembrī - neilgi pēc tam, kad Kims ar nāvi sodīja savu tēvoci.

Rodmens ir pazīstamākais un augstākā līmeņa amerikānis, kurš ir ticies ar Ziemeļkorejas jauno diktatoru. ASV Valsts departaments uzsver, ka bijušais basketbolists savās vizītēs nepārstāv ASV valdību.

Kima Čenuna dzīvesveidu Rodmens ir raksturojis kā "septiņu zvaigžņu ballīti". Tāpat viņš diktatoru sauca par "draugu uz mūžu". 

Nav pareizi Kimu Čenunu uzskatīt par diktatoru, viņš neattīsta kodolieročus un nevēlas konfliktu ar ASV, apgalvoja Rodmens. Patiesībā Ziemeļkorejas līderim "patīk" ASV, uzsvēra basketbolists.

Kima Čenuna izsmalcinātais dzīvesveids, par kuru stāsta Rodmens, asi kontrastē ar viņa valsts iedzīvotāju stāvokli. Izolētā Ziemeļkoreja ir viena no 34 pasaules valstīm, kurai savu iedzīvotāju pabarošanai nepieciešama ārēja palīdzība.

2012. gadā Ziemeļkoreja par luksusa precēm iztērējusi vairāk nekā 645 miljonus dolāru (332 miljoni latu), kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā līdera Kima Čenira laikā.

Tas liecina par Kima Čenuna vēlmi ar dārgām dāvanām nostiprināt savu līdera statusu Ziemeļkorejas vadošajās aprindās, uzskata analītiķi.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!