Foto: AFP/Scanpix

Bijusī NBA zvaigzne Deniss Rodmens, kurš atgriezies no sava otrā ceļojuma uz izolēto Ziemeļkoreju, paziņojis, ka trenēs komunistiskās valsts olimpisko basketbola komandu, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Basketbolists, kurš pēc piecām Ziemeļkorejā pavadītām dienām atklāja pasaulei, ka valsts līderim Kimam Čenunam sieva - biedrene Ri Soldžu - dāvājusi meitu, paziņojis, ka decembrī atgriezīsies Korejas pussalā, lai palīdzētu izvēlēties vietējos basketbolistus 2016. gada Olimpiskajām spēlēm.

Rodmens izteica cerību, ka viņam pievienosies arī tādas bijušās NBA zvaigznes kā Skotijs Pipens un Karls Malone, informē "Sky News". Ziemeļkorejas līderis palūdzis viņam trenēt komandu un piedāvājis basketbola lielajam atļaut sarakstīt grāmatu par sevi, atklāj Rodmens.

Rodmens, kurš ar Kimu Čenunu tikās jau otro reizi, uzsvēra, ka līderis ir viņa "draugs uz mūžu".

Foto: Rodmena pirmā tikšanās ar Kimu

Rodmens ir slavenākais amerikānis, kurš ticies ar noslēgtās valsts, kurai nav oficiālu diplomātisko attiecību ar ASV, līderi.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Pēc atgriešanās no pēdējā ceļojuma žurnālisti Rodmenam jautāja par Ziemeļkorejā sagūstītā amerikāņa likteni, uz ko basketbolists atbildējis, ka panākt ASV pilsoņa atbrīvošanu nav viņa pienākums.

Rodmens ir viens no ekstravagantākajiem un slavenākajiem basketbolistiem NBA vēsturē. Pretrunīgi vērtētais Rodmens gan karjeras laikā, gan pēc tās vairākkārt izcēlies ar savu brīvo, atraisīto uzvedību.

NBA karjeras laikā Rodmens piecas reizes izcīnīja čempionu titulu (divreiz ar Detroitas "Pistons" un trīs reizes ar Čikāgas "Bulls"), kā arī septiņas sezonas pēc kārtas bija visas līgas labākais cīnītājs par atlēkušajām bumbām. 2011.gadā "Pistons' iemūžināja viņa krekliņu ar 10.numuru un vēlāk šajā gadā Rodmenu uzņēma Basketbola Slavas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!