Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais NBA spēlētājs Deniss Rodmens, kurš Ziemeļkorejas diktatoru sauc par "draugu uz mūžu", ir devies jau trešajā vizītē uz izolēto valsti, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Rodmens, kurš savus apciemojumus komunistiskajā valstī iepriekš ir nosaucis par "basketbola diplomātiju", piecu dienu ilgās vizītes laikā trenēs vietējo basketbola komandu.

Rodmena ceļojums uz totalitāro valsti notiek tikai nedēļu pēc Phenjanas šokējošā paziņojuma, ka ar nāvi sodīts ietekmīgais līdera Kima Čenuna tēvocis Džans Sontheks. Analītiķi to raksturo kā lielāko politisko satricinājumu ar kodolieročiem bruņotajā valstī kopš Kima Čenuna nākšanas pie varas 2011. gadā.

Vizītei nav nekāda sakara ar politiku, pirms došanās uz Ziemeļkoreju Pekinā žurnālistiem paziņoja Rodmens. "Es tikai dodos tur spēlēt basketbolu un jauki pavadīt laiku," sportistu citē aģentūra "Reuters".

Bijušais basketbolists arī organizēs sadraudzības spēli starp Ziemeļkorejas komandu un bijušajiem NBA spēlētājiem. Tā notiks 8. janvārī – Kima Čenuna dzimšanas dienā, atklāj brauciena organizatori.

Rodmens ir pazīstamākais un augstākā līmeņa amerikānis, kurš ir ticies ar Ziemeļkorejas jauno diktatoru Kimu Čenunu. ASV valsts departaments uzsver, ka bijušais basketbolists savā vizītē nepārstāv ASV valdību.

"Kad runa ir par Ziemeļkoreju, mums ir jākoncentrējas uz patiešām svarīgām lietām – Ziemeļkorejas režīma, ar kuru viņš tiksies, brutalitāti," komentējot Rodmena braucienu, otrdien paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Marija Harfa.

Rodmens, kurš Ziemeļkorejā ir viesojies jau divas reizes un personīgi tiecies ar Kimu Čenunu, vadoņa dzīvesveidu raksturoja kā "septiņu zvaigžņu ballīti". Tāpat viņš diktatoru sauca par "draugu uz mūžu".

Nav pareizi Kimu Čenunu uzskatīt par diktatoru, viņš neattīsta kodolieročus un nevēlas konfliktu ar ASV, apgalvoja Rodmens. Patiesībā Ziemeļkorejas līderim "patīk" ASV, uzsvēra Rodmens, bet viņš nevar ceļot sava amata vēsturiskā sloga dēļ.

Kima Čenuna izsmalcinātais dzīvesveids, par kuru stāsta Rodmens, asi kontrastē ar viņa valsts iedzīvotāju stāvokli. Izolētā Ziemeļkoreja ir viena no 34 pasaules valstīm, kurai savu iedzīvotāju pabarošanai nepieciešama ārēja palīdzība.

2012. gadā Ziemeļkoreja par luksusa precēm iztērējusi vairāk nekā 645 miljonus dolāru (332 miljoni latu), kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā līdera Kima Čenira laikā.

Tas liecina par Kima Čenuna vēlmi ar dārgām dāvanām nostiprināt savu līdera statusu Ziemeļkorejas vadošajās aprindās, uzskata analītiķi.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!