ASV basketbola zvaigzne Deniss Rodmens Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam dzimšanas dienā tūkstošiem skatītāju acu priekšā nodziedājis populāro dziesmiņu "Happy Birthday", vēsta raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 14 000 cilvēku pilnā sporta zāle aplaudēja un māja ar rokām, kad Rodmens trešdien dziedāja Kimam, kurš uz savai dzimšanas dienai veltīto basketbola spēli bijis ieradies kopā ar sievu, ziņo aģentūra AP.

Rodmens, kurš Kimu nosauca par savu "labāko draugu", Ziemeļkorejā ir jau ceturto reizi. Pirms pēdējā brauciena viņš dusmīgi reaģēja uz kritiku par draudzību ar līderi, kura valstī notiek smagi cilvēktiesību pārkāpumi un ir tūkstošiem politieslodzīto.

Rodmens Phenjanā ieradās kopā ar citiem bijušajiem NBA spēlētājiem. Spēle notikusi par godu Kima dzimšanas dienai, lai gan līdera vecums un pasaulē nākšanas datums sabiedrībai nav skaidri zināms, norāda BBC.

Rodmena ciemošanās komunistiskajā valstī notiek dažas nedēļas pēc tam, kad ar nāvi sodīts Kima tēvocis Džans Sontheks - par otru ietekmīgāko personu Ziemeļkorejā uzskatītais cilvēks. Straujā un brutālā atbrīvošanās no viņa vieš bažas par stabilitāti ar kodolieročiem bruņotajā valstī.

Tikmēr valsts ziņu aģentūra KCNA ziņo, ka 9. martā notiks valsts parlamenta vēlēšanas. Tās varētu ārvalstīm dot norādes, kuri ir galvenie politiskie spēlētāji pēc Džana nogalināšanas.

Rodmens, kurš savas vizītes uz Ziemeļkoreju sauc par "basketbola diplomātiju", ir augstākā ranga amerikānis, kurš ticies ar Kimu Čenunu. ASV Valsts departaments uzsver, ka viņš savos braucienos nepārstāv ASV.

Rodmenam vairākas reizes ir lūgts, vai viņš nevarētu izmantot savus sakarus, lai palīdzētu atbrīvot korejiešu izcelsmes ASV pilsoni Kenetu Beisu, kuram 2013. gada maijā izolētajā valstī piespriests 15 gadu ieslodzījums darba nometnē. Phenjana apgalvo, ka tūrisma braucienu organizators un kristiešu misionārs mēģinājis gāzt valsts režīmu.

"Vai jūs saprotat, ko viņš izdarīja tai valstī? Nē, nē, nē, jūs man pasakiet, jūs man pasakiet. Kāpēc viņš ir apcietināts šai valstī?," otrdien uz raidsabiedrības CNN jautājumu par Beisa atbrīvošanu dusmīgi atbildēja Rodmens.

"Es labprāt par to parunātu," turpināja Rodmens, pēc tam pēkšņi mainot sarunas tematu, ziņo CNN.

Beisa radinieki, kuri uztraucas, ka ieslodzījumā pasliktinās viņa veselība, Rodmena komentārus raksturo kā "drausmīgus".

"Viņš acīmredzami neko nezina par Kenetu un viņa lietu. Tā nav kāda spēle. Tā ir cilvēka dzīvība," CNN komentē Beisa māsa Terija Čunga.

Jau vēstīts, ka pirms došanās uz Phenjanu Rodmens atgādināja, ka Kims ir viņa draugs un ka viņš pagaidām negrasās ar viņu runāt par cilvēktiesībām.

"Tā nav īstā lieta, ko darīt. Vispirms, viņš ir mans draugs. Viņš ir mans draugs. Man piedr*** ! Es saku pasaulei: viņš ir mans **** draugs, es viņu mīlu," uz žurnālista jautājumu atbildēja Rodmens.

Jautāts, vai zina, ka Ziemeļkorejā ir 200 000 politieslodzīto, Rodmens atcirta: "Vai jūs zināt, ka daudzi cilvēki ir ieslodzīti arī Amerikā?"

Par visu, kas notiek valstī, politiku un "bēgļu nometnēm" Rodmens runāšot tad, kad "pienāks laiks". "Bet tagad es gribu lai šie puiši dodas tur un rāda viņam labu dzimšanas dienas šovu," skaidroja Rodmens.

Kima Čenuna dzīvesveidu Rodmens iepriekš raksturoja kā "septiņu zvaigžņu ballīti". Tāpat viņš diktatoru sauca par "draugu uz mūžu". 

Nav pareizi Kimu Čenunu uzskatīt par diktatoru, viņš neattīsta kodolieročus un nevēlas konfliktu ar ASV, apgalvoja Rodmens. Patiesībā Ziemeļkorejas līderim "patīk" ASV, uzsvēra basketbolists.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!