Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas valsts kosmosa korporācijas "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins(attēlā pa kreisi) strauji nomaina virkni vadošo valsts kosmosa politikas virzītāju, vēsta medijs "ARS Technica".

Pēdējā lielā atlaišana notika pagājušajā nedēļā, 27. novembrī, Rogozinam no darba atbrīvojot par visiem Krievijas kosmodromiem atbildīgo Zemes bāžu staciju infrastruktūras izmantošanas centra vadītāju Andreju Ohlopkovu (attēlā pa labi), kura pakļautībā strādā vairāk nekā 12 000 cilvēku. Viņš jau iepriekš no Rogozina saņēmis rājienu par "atkārtotām termiņu kavēšanām".

Novembrī Rogozins atlaida arī šī paša centra galvemo inženieri Vladimiru Žuku. Tūlīt pēc atlaišanas Žuks arī arestēts uz apsūdzību pamata par pilnvaru pārkāpšanu, slēdzot ūdens piegādes līgumus, raksta medijs, atsaucoties uz Krievijas laikrakstu vēstīto.

"ARS Technica" uzsver, ka gan Ohlopkovs, gan Žuks strādāja pie Krievijas jaunākā kosmodroma "Vostočnij" attīstības un pabeigšanas (satelītkartē zemāk). Žuks esot apstiprinājis maksājumu par ūdens apgādes sistēmas izbūvi, lai gan zinājis, ka tā nemaz nav vēl pabeigta, raksta "Kommersant".

Medijs atzīmē, ka ūdens apgādes skandāls nebūt neesot vienīgais. Visas "Vostočnij" kosmodroma būvniecības un attīstības laikā laiku pa laikam gaismā nākuši korupcijas skandāli, turklāt tā plānotās izmaksas ievērojami pieaugušas, graujot Putina iecerētā Krievijas vadošā kosmodroma tēlu. Krievijas prezidents jau 2007. gadā parakstīja dekrētu par Krievijas jaunā kosmodroma "Vostočnij" būvi Amūras apgabalā, lai tādējādi mazinātu atkarību no Kazahstānas, kurā atrodas šobrīd galvenais "Roskosmos" Baikonuras kosmodroms.

Sākotnēji bija plānots kosmodromu pabeigt trīs posmos kopumā desmit gadu periodā, ziņoja Putins. Tomēr līdz šim pabeigta tikai viena no septiņām palaišanas platformām – "1S" un nobeiguma stadijā esot nākamā "1A" palaišanas platforma. No pirmās jau 2016. gadā tika palaista "Sojuz-2" raķete, bet, atbilstoši sākotnējiem plāniem, kosmodromam bija jābūt pilnībā pabeigtam un gatavam palaist arī pilotējamus lidaparātus jau 2018. gadā.

Putins pērn uzsāka atklāti kritizēt "Vostočnij" gauso attīstību, paužot bažas arī par korupciju. Visticamāk, tas aizsāka ierēdņu tīrīšanas. Vēl pirms Ohlopkova un Žuka Rogozins atlaida arī "Vostočnij" kosmodroma vadītāju Jevgeņiju Rogozu, "Vostočnij" direktoru Romānu Bobkovu un Aizsardzības ministrijas ģenerālinspektoru Dmitriju Fomincevu. Visi trīs šobrīd ir arestēti.

Spriedze kosmosa iekarošanas politikas plānos pieaugusi līdz ar būtiskas ienākumu daļas sarukšanu – NASA maksājumiem par astronautu nogādāšanu Starptautiskajā kosmosa stacijā. Turklāt pastāv pamatotas bažas, ka Krievijas nākamās paaudzes raķete "Angara" nespēs konkurēt ar amerikāņu kompānijas "SpaceX" izstrādāto vairākkārt lietojamo "Falcon 9" raķeti komerciālo kravu nogādāšanai kosmosā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!