Foto: AP/Scanpix

Jaunas metro līnijas izbūves laikā Romā atrastas 2. gadsimta armijas kazarmu paliekas, kas vairo dižās pilsētas vēsturisko mantojumu, bet riskē vēl vairāk aizkavēt grandiozā infrastruktūras projekta realizāciju, otrdien ziņo Itālijas mediji.

Būvdarbu laikā vietā, kur paredzēta metro stacija "Amba Aradam/Ipponio", atrastas skaistas mozaīkas, freskas un 12 cilvēku mirstīgās atliekas, ziņo laikraksts "Corriere della Sera".

Laikraksts vēsta par "sensacionālu atklājumu", bet arī kritizē varasiestādes par to, ka drupas nav atklātas pirms rakšanas darbu sākuma. Tomēr Romas centra galvenā arheoloģe Rossella Rea aizstāvēja sevi, uzsverot, ka tas bijis neiespējami.

Tagad mērķis ir pielāgot stacijas plānus tā, lai iekļautu senās drupas stacijas struktūrā, atklājot tās publiskai apskatei. Tomēr kāds būvdarbos iesaistīts inženieris jau norādījis, ka šādu izmaiņu izmaksas ir "nezināmais mainīgais".

Līdzīga situācija, kādā tagad nonākušas varasiestādes, attēlota slavenā itāļu kinorežisora Federiko Fellīni 1972. gada filmā "Roma". Filma vēsta par Romas pils fresku atklāšanu metro tuneļa būvdarbu laikā.

Arheologu atradumi bieži aizkavē celtniecības darbus Romā, bet jaunās metro līnijas izbūve saskārusies arī ar daudzām citām problēmām, tostarp finansējuma trūkumu un tiesvedību starp uzņēmējiem un Romas pašvaldību.

30 metro staciju izbūve sākās 2007. gadā ar plānoto budžetu trīs miljardi eiro. Pašreiz budžets sasniedzis jau gandrīz četrus miljardus eiro, turklāt šī summa nosedz tikai 21 staciju, kas jau ir atvērta, un trīs stacijas, ko plānots pabeigt kaut kad pēc 2020. gada.

"Corriere della Sera" norādīja, ka metro izbūve ir dārgākais Itālijas publiskais projekts kopš Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!