Pie Itālijas parlamenta augšpalātas - Senāta - ēkas Romā trešdien izcēlušās sadursmes starp policiju un studentiem, kas protestē pret valdības rosinātajām reformām augstākās izglītības sistēmā un finansējuma samazināšanu.

Dažiem demonstrantiem izdevās izlauzties caur drošības barjerām, kas apjoza Senāta ēku, taču tālāk virzīties viņiem neļāva likumsargi.

Citi demonstranti savukārt izkliedza dažādus saukļus un ēkas durvju virzienā meta olas un dūmu sveces.

Protestētāji centās izlauzties caur kārtībsargu rindām arī pie parlamenta apakšpalātas, kur notiek debates par izglītības ministres Mariastellas Dželmini ierosinātajām reformām. Likumdevēji par tām plāno balsot ceturtdien.

Romas centrā trešdien notikusi vēl viena studentu protesta akcija, kurā arī izraisījušās demonstrantu un kārtībsargu sadursmes. Daži studenti guvuši vieglus ievainojumus.

Studentu neapmierinātību izraisījusi valdības iecere līdz 2013.gadam izglītības nozarē likvidēt 130 000 darbavietu un samazināt finansējumu par deviņiem miljardiem eiro (6,32 miljardiem latu)

Savukārt rosinātās reformas paredz apvienot vairākas mazākas augstākās izglītības iestādes un universitāšu valdēs iecelt ar šīm iestādēm nesaistītus vadītājus.

Tikmēr Dželmini protestus uzskata par nepamatotiem. "Ar dažiem studentiem manipulē kreisā spārna politiķi, kuri izlēmuši šodien uz universitāšu jumtiem uzvest komēdiju."

Kā jau ziņots, arī 17.novembrī Itālijā tūkstošiem studentu rīkoja protestus pret finansējuma samazinājumu un reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!