Daudzus gadsimtus pēc tam, kad romieši pēdējoreiz uzgavilēja asiņainajām gladiatoru cīņām Kolizejā, skatītāji trešdien atkal pulcējās antīkajā arēnā, lai noskatītos pirmo izrādi pēc 1500 gadu ilga pārtraukuma, ziņo aģentūra "Reuters".
Šoreiz skatītājiem netika piedāvāts slaktiņš filmas "Gladiators" garā, bet gan sengrieķu traģēdijas iestudējums.

19 dienu ilgo festivālu, kas tiek rīkots par godu vairākus gadus ilgušo Kolizeja restaurācijas darbu pabeigšanai, ievadīja Sofokla lugas "Valdnieks Edips" uzvedums. Virs pussabrukušā labirinta, kas atrodas zem arēnas, tika uzbūvēta koka skatuve.

"Ir aizkustinoši ieraudzīt Kolizeju tādu, kāds tas ir šovakar, jo tas vienmēr uzskatīts par vēsturisku pieminekli. Šī izrāde ļauj mums no jauna iedzīvināt antīkos laikus," teica Itālijas prezidents Karlo Adzeljo Čampi.

Ar marmoru apšūtais Kolizejs tika uzcelts mūsu ēras 80.gadā imperatora Tita laikā, un tajā bija vietas līdz pat 70 000 cilvēku.

Taču Grieķijas Nacionālā teātra aktieri, spēlējot Sofokla traģēdiju, iespējams, jutās tikpat vientuļi kā savā laikā gladiatori, jo uz izrādi bija ieradušies tikai 700 skatītāji, kas sēdēja tieši tur, kur kādreiz imperatori ar augšup vai lejup pavērstu īkšķi izšķīra uzvarēto gladiatoru likteni.

Taču skatītāji, kas bija iegādājušies biļetes, kuru cenas bija no 19 līdz 48 dolāriem, iespējams, emocionālākos brīžus palaida garām, pustumsā cenšoties izburtot grieķu valodas teksta tulkojumu.

Uz 1,5 miljardu liru izmaksājušās skatuves festivāla laikā notiks vēl divas Sofokla lugu izrādes.

Dažiem kritiķiem nav paticis tas, ka Kolizeja iesvētīšanai izraudzīta šī sengrieķu traģēdija, jo šāda izvēle esot pārlieku elitāra.

Taču Itālijas kultūras ministre Džovanna Melandri, pirmdien atklājot jaunuzbūvēto skatuvi, sacīja, ka festivālā tiek atspoguļotas Itālijas kultūras klasiskās saknes: "Sofokls ir viens no mūsu kultūras, mūsu civilizācijas pamatiem, un es domāju, ka tas ir labs sākums .. Pēc 1500 gadiem Kolizejs atgriežas pie savas spožās sākotnes."

"Šīs iniciatīvas gars ir [antīko celtņu] saglabāšanu apvienot ar kultūru," teica Melandri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!