Foto: AFP/Scanpix
Romas pāvests Benedikts XVI tradicionālajā ikgadējā Ziemassvētku uzrunā aicinājis ticīgos lūgt par mieru un vardarbības izbeigšanu Sīrijā, kur jau kopš marta notiek asiņainas sadursmes starp nu jau gandrīz 50 gadus valdošā režīma pretiniekiem un prezidentam lojāliem spēkiem.

"Lai dievs izbeigs vardarbību Sīrijā, kur jau tā ir izliets pārāk daudz asiņu," sacīja pāvests ikgadējā uzrunā "Urbi et Orbi" ("Pilsētai un pasaulei"), kuru visa pasaulē translēja tiešraidē 65 valodās, vēsta BBC.

Iepriekš Ziemassvētku dievkalpojumā Romas pāvests aicināja nosodīja Ziemassvētku komercializāciju, aicinot ticīgos nepievērst uzmanību svētku "virspuses spožumam", lai atklātu to patieso nozīmi.

Romas Katoļu baznīcas vadītājs svētku sprediķī arī atgādināja, ka nedrīkst aizmirst visus cilvēkus, kuri Ziemassvētkus sagaida nabadzībā un ciešanās, tālu no mājām. Viņš atgādināja klātesošajiem, ka Jēzus Kristus arī piedzimis neaizsargāts un nabags.

Jau ziņots, ka kopš nemieru sākuma šā gada martā Sīrijā gājuši bojā jau vismaz 5000 cilvēku, bet 12 000 ievainoti, un Starptautiskajai krimināltiesai būt jāvērtē Sīrijas varas iestāžu rīcība nemieru apspiešanā, iepriekš rekomendācijās ANO Drošības padomei norādīja ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pillaja.

Sīrijā kopš marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vairāki tūkstoši civiliedzīvotāju. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Novembra vidū Arābu valstu līga nolēma apturēt Sīrijas delegācijas dalību līgā saistībā ar vairākus mēnešos ilgo vardarbību šajā valstī. Līga arī aicināja savas dalībvalstis atsaukt vēstniekus no Damaskas, kā arī ieviesa ekonomiskās un politiskās sankcijas. Iepriekš sankcijas pret Sīrijas valdošo režīmu ieviesa arī Eiropas Savienība un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!