Fundamentālisms ir "visu reliģiju slimība", Romas katoļu baznīcu ieskaitot, paziņoja Romas pāvests Francisks, atgriežoties no triju Āfrikas valstu apmeklējuma, kura laikā viņš sludināja mieru, izlīgumu un cerību.

"Fundamentālisms vienmēr ir traģēdija. Tas nav reliģiozs, tam trūkst Dieva, tas ir elkus pielūdzošs," pāvests paziņoja žurnālistiem lidmašīnā, ar kuru viņš pirmdien devās atpakaļ uz Romu no Centrālāfrikas Republikas (CĀR).

Pāvests, pirmdien apmeklējot mošeju CĀR galvaspilsētā Bangi, bija nosaucis kristiešus un musulmaņus par "brāļiem un māsām", aicinot izbeigt vairāk nekā divus gadus ilgo konfliktu starp musulmaņu nemierniekiem kristiešu kaujiniekiem šajā valstī.

Francisks atceļā uz Romu paziņoja, ka islāms nav vienīgā reliģija, kas cieš no vardarbīgiem ekstrēmistiem.

"Mums, katoļiem, ir labs skaits, pat daudz fundamentālistu. Viņi tic, ka zina absolūto patiesību, un samaitā citus," sacīja pāvests. "Es to varu teikt, jo šī ir mana Baznīca," viņš piebilda.

Francisks Āfrikas brauciena gaitā apmeklēja arī Keniju, kur viņš nosodīja jauniešu radikalizāciju, pieminot islāma ekstrēmistu "barbariskos uzbrukumus" Nairobi, Garisas un Manderas pilsētās.

Kenijā ir notikuši daudzi islāmistu uzbrukumi ar cilvēku upuriem, kopš šī valsts 2011. gadā nosūtīja savu armiju uz kaimiņvalsti Somāliju cīņai pret islāmistu kaujinieku grupējumu "Shebab", kas ir "Al Qaeda" atzars Austrumāfrikā.

Apmeklējot Ugandu, pāvests godināja kristiešus, kas kļuvuši par mocekļiem savas ticības dēļ, un nosauca Āfriku par "cerības kontinentu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!