Norūpējies par vardarbību visā pasaulē, īpaši par asinsizliešanu Tuvajos Austrumos, Romas pāvests Jānis Pāvils II pirmdien Ziemassvētkos novēlēja, lai cerību spožums pārspēj ļauno tumsību.
Pēc dažām miegā pavadītām stundām pēc Ziemassvētku pusnakts mesas, kurā piedalījās tūkstošiem kristīgi ticīgo, kas bija sapulcējušies Svētā Pētera laukumā, neveselais, 80 gadus vecais pāvests atgriezās uz Svētā Pētera bazilikas kāpnēm, lai nolasītu tradicionālo Ziemassvētku dienas vēstījumu "Urbi et Orbi" ("Pilsētai un pasaulei").

Jānis Pāvils izskatījās noguris, vārdus ik pa brīdim viņš izrunāja neskaidri, tāpēc bija grūti sacīto saprast. Neskaidrā runa un trīcošās rokas ir acīmredzamas Parkinsona slimības pazīmes.

Pāvests, sēžot atzveltnes krēslā uz plašajām kāpnēm, vairāk nekā 50 000 tūristiem, svētceļniekiem un Romas iedzīvotājiem sacīja, ka Jēzus ir dzimis, "lai atjaunotu cerību ikvienā vīrietī un sievietē uz zemes".

Pēc tam Jānis Pāvils II nolasīja litāniju par grēkiem, kas kropļo cilvēci, sākot no vardarbības pret bērniem, sieviešu izvarošanas un izmantošanas līdz nebeidzamām bēgļu straumēm un konfliktiem visā pasaulē.

"Es domāju ar lielām bažām par Svēto zemi, kur vardarbība turpina asinīm slacīt grūto ceļu uz mieru," par vardarbību Tuvajos Austrumos pauda bažas pāvests, atkārtojot pusnakts mesā sacīto. Viņš arī izteica rūpes par notikumiem Indonēzijā, kur bumbu sprādzienos kristiešu baznīcās Ziemassvētku vakarā gāja bojā vismaz 14 cilvēku.

Jānis Pāvils II ievēroja tradīciju un izteica Ziemassvētku novēlējumus daudzās pasaules valodās, sākot no itāļu un beidzot ar latīņu.

Pirmo reizi kopš Jāņa Pāvila II kļūšanas par pāvestu pirms 22 gadiem Ziemassvētku dievkalpojums notika zem klajas debess, lai tajā varētu piedalīties iespējami daudz svētceļnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!