Aptuveni 20 000 tūristu un ticīgo kristiešu trešdien spēcīgā lietū pulcējās Sv. Pētera laukumā Vatikānā, lai uzklausītu tradicionālo Romas pāvesta Jāņa Pāvila II Ziemassvētku vēstījumu "Urbi et orbi", kurā viņš arī netieši aicināja pasauli novērst karu Irākā, minot konfliktu, kas "gruzd Vidusaustrumos".
Jānim Pāvilam II šis ir divdesmit piektais Ziemassvētku vēstījums, kopš viņa pilnvaru sākuma laika 1978.gadā.

Runājot drebošā un aizsmakušā balsī, 82 gadus vecais pāvests aicināja uz mieru ne tikai Irākā, bet arī Tuvajos Austrumos. Visu reliģiju ticīgajiem ir jāgādā par mieru pasaulē, sacīja Romas katoļu baznīcas galva. Viņš aicināja "kopējiem spēkiem" apslāpēt "draudīgi gruzdošo" Vidusaustrumu konfliktu un mudināja uz mieru starp palestīniešiem un izraēliešiem. Pāvests uzsvēra, ka karš "Vidusaustrumos" ir novēršams.

Vatikāna oficiālā nostāju pret Vašingtonas spiediena politiku attiecībā uz Irāku vienmēr ir bijusi negatīva, uzsverot, ka jautājums būtu jārisina ANO.

"Ziemassvētki ir miera mistērija. No Betlēmes alas šodien atskan aicinājums, lai cilvēki nepadotos neuzticībai, šaubām un aizdomām arī tad, ja traģiskais terorisma fenomens draud izplatīt nedrošību un bailes," atgādinot par Tuvo Austrumu konfliktu un aicinot izbeigt "aklo vardarbību" savā uzrunā minēja Jānis Pāvils II.

Viņš skāra arī nabadzības un vienaldzības problēmu pasaulē, ko daudzi cilvēki izjūt "tāpat kā mazais Jēzus". "Visu reliģiju ticīgie, labas gribas vīrieši un sievietes, noraidot visa veida neiecietību un diskrimināciju ir aicināti radīt mieru," sacīja pāvests.

Neskatoties uz acīmredzamo vājumu, Jānis Pāvils II pierādīja, ka humora izjūtu viņu nav pametusi, kad viņš pirms uzrunas latīņu daļas piezīmēja: "Paskatīsimies, vai jūs saprotat latīņu valodu".

Sava vēstījuma beigās viņš vērsās pie aptuveni miljarda pasaules katoļu, novēlot tiem priecīgus Ziemassvētkus 62 valodās, tajā skaitā arābu un ebreju.

Tā kā Sv.Pētera bazilikā patlaban notiek restaurācijas darbi, viņš neuzrunāja klātesošos no tās balkona kā parasti, bet gan tieši no Sv. Pētera laukuma baznīcas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!