Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāki tūkstoši demonstrantu sestdien pulcējušies Romas centrā, lai pieprasītu Itālijas galvaspilsētas mēra atkāpšanos, protestējot pret nolaisto pilsētas infrastruktūru.

Turot rokā oranža tīkla gabalus, kādus varasiestādes izmanto, lai apzīmētu bedres ielu segumā, nogāzušos kokus un bīstamus trotuārus, demonstranti pauda viedokli, ka atbildīga par slikto sabiedriskā transporta un atkritumu savākšanas stāvokli, atbildīga ir mērs Virdžīnija ragi, kas pārstāv populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S) un ir pirmā sieviete "Mūžīgās pilsētas" galvas krēslā.

Pēdējo nedēļu laikā sociālajos medijos strauji izplatījies sauklis "Roma saka - pietiek! ", pilsētniekiem paužot arvien lielāku neapmierinātību ar autobusiem, kas arvien biežāk mēdz aizdegties, ar nolaistajiem parkiem, kas sākuši aizaugt, un ar pamestajām ēkām, kuras savā kontrolē pārņem narkotiku tirgoņi.

Demonstrācija tika iecerēta jau pirms šīs nedēļas traģiskā negadījuma vienā no pilsētas svarīgākajām metro stacijām, kad bojāta eskalatora dēļ smagus ievainojumus guva vairāk nekā 20 cilvēki, no kueriem lielākā daļa esot krievu futbola līdzjutēji.

Ragi uzvarēja 2016. gada mēra vēlēšanās, solot izskaust tradicionālo labējo un kreiso partiju piekopto nepotismu un korupciju. Taču viņa strauji zaudējusi popularitāti, jo tā arī nav spējusi izveidot efektīvu pilsētas pārvaldi un pati ierauta vairākos nepotisma skandālos.

Ragi izvirzītas arī apsūdzības par melošanu vienā no lietām, kas saistīta ar viņas administrācijas veidošanu. Spriedums šajā lietā gaidāms novembrī, un gadījumā, ja Ragi tiks atzīta par vainīgu, sagaidāma viņas atkāpšanās. Tas varētu pavērt iespēju Romas vadību savās rokās pārņemt galēji labējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!