Foto: AP/Scanpix
Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs tomēr trešdien nedosies uz Maskavu.

"Misija tika atcelta, jo krievi to nodeva atklātībai," aģentūrai AFP sacīja kāds avots diplomātu aprindās, kurš vēlējās saglabāt savu anonimitāti.

Iepriekš avoti Eiropas Savienības (ES) diplomātu aprindās apstiprināja, ka Rompejam Maskavā paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Tikšanās bija ieplānota pirms ES līderu samita, kas gaidāms divas dienas vēlāk un kurā paredzēts apspriest jaunas pret Maskavu vēršamās sankcijas, reaģējot uz Krimas aneksiju.

"Mums nepieciešams kāds, kas var tieši runāt ar Putinu," atzina viens no diplomātiem.

Rompeja iecerētās vizītes mērķis bija apliecināt Putinam, ka ES neatzīs Krimas aneksiju, kā arī "pārrunāt deeskalāciju un turpmākās destabilizācijas novēršanu", piebilda cits diplomāts.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstīja līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Iepriekš kopīgā paziņojumā Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu jau uzsvēra, ka ES "neatzīst Krimas aneksiju", nedz arī "nelikumīgo un neleģitīmo Krimas referendumu, nedz tā rezultātus''.

Abas amatpersonas arī piebilda, ka ES līderi piektdien Briselē paredzētajā samitā apspriedīs situāciju Ukrainā "un vienosies par vienotu Eiropas reakciju".

"Mums jāatrod risinājums, cik ātri vien iespējams, lai apturētu Aukstā kara atgriešanos," atzina kāds diplomāts, kas arī nevēlējās atklāt savu vārdu. "Mums jāsaglabā kanāls dialogam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!