Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas kosmosa aģentūra "Roscosmos" paziņojusi, ka trešo reizi veiksmīgi palaista jaunā "Angara-A5 nesējraķete, vēsta "The Moscow Times".

Iepriekšējie raķetes palaišanas mēģinājumi aizvadīti 2014. gadā un tieši pirms gada - 2020. gada decembrī. Izmēģinājums, kura laikā atbilstoši ziņotajam, "visas pirmspalaišanas procedūras un raķetes palaišana aizvadītas veiksmīgi", noticis no Pļeseckas kosmodroma Krievijā.

Raķetes izstrāde rosināta pirms nepilniem 30 gadiem, 1992. gadā, jeb uzreiz pēc PSRS sabrukuma. Tolaik Krievijas kosmosa nozares speciālisti norādīja uz problēmām, ko rada galvenā PSRS kosmodroma Baikonuras palikšana neatkarīgās Kazahstānas teritorijā, kā arī tas, ka vairums līdzšinējo Padomju Savienības raķešu komponenšu izgatavoja nupat neatkarību ieguvušās Ukrainas teritorijā. Attiecīgi tika uzsākts darbs pie Pļeseckas kosmodroma izveides, kas arī kļuvis par jaunās nesējraķetes palaišanas punktu.

"Angara" sērijas raķetēm jāaizvieto 60. gados izstrādātās "Proton" smagās nesējraķetes. Jaunā tipa raķešu izstrāde gan saskārusies ar virkni dažādu problēmu, kas to ievērojami aizkavējušas. Prezidents Vladimirs Putins licis cerības uz jauno nesējraķeti kā Krievijas kosmosa industrijas atdzīvinātāju, vienlaikus samazinot atkarību no citām bijušajām PSRS valstīm. Tomēr kosmosa nozare Latvijas lielajā kaimiņvalstī pieredzējusi vairākus skaļus korupcijas skandālus, kuri cita starpā skaidro nozares attīstības kavēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!