Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas kosmosa aģentūra "Roskomoss" paziņojusi, ka cilvēku uz Mēness izsēdinās 2031. gadā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Aģentūras nospraustais mērķis uz 2031. gadu ir "pirmās ekipāžas nogādāšana uz Mēness". Vēl pēc gada uz Mēnesi paredzēts nogādāt mēnesgājēju un otro ekspedīciju. Savukārt 2034. – 2035. gadā "Roskosmoss" iecerējis uz Mēness celt pirmo Krievijas bāzi.

Pirms kosmonaut izsēšanās uz Mēness ieplānoti divi izmēģinājuma raķešu starti 2028. un 2029. gadā. Kosmonautiem būs ar pilotējamu kuģi jāaplido apkārt Mēnesim, lai testētu pacelšanās- nosēšanās kompleksa darbību, skaidrots paziņojumā.

Iepriekš "Roskosmoss" vadītājs Dmitrijs Rogozins solīja pilotējamu lidojumu uz Mēnesi jau 2024. gadā, bet kosmonautu izsēšanos uz dabīgā pavadoņa virsmas 2030. gadā, atgādina "Radio Svoboda".

Janvārī Rogozinu un "Roskosmoss" nokritizēja premjerministrs Dmitrijs Medvedevs. "Pietiek pļāpāt, uz kurieni mēs lidosim 2030. gadā, ir jāstrādā, mazāk runāt un vairāk darīt," premjeru citēja aģentūra TASS.

Pirmo reizi vēsturē cilvēks uz Mēness izsēdās 1969. gada 20. jūlijā ASV kosmosa aģentūras NASA misijas "Apollo-11" ietvaros. Uz Mēness izkāpa Nils Armstrongs un Bazs Oldrins.

Pēdējo reizi cilvēks uz Mēness bija 1972. gada 11. decembrī. Pavisam uz Zemes dabīgā pavadoņa pabijuši 12 cilvēki.

2017. gadā ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja "Kosmosa politikas direktīvu", kas paredz NASA nosūtīt pilotējamu misiju uz Mēnesi ne vēlāk par 2023. gadu, kā arī izpētīt iespējas tur veidot bāzi. Ne vēlāk par 2030. gadu nogādāt cilvēku uz Mēnesi plāno Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!