Foto: AP/Scanpix/LETA
Irānas prezidents Hasans Rouhani paziņojis, ka Amerikas Savienotajām valstīm jāturpina pildīt savas saistības kodolvienošanās ietvaros, pretējā gadījumā sekas būs smagas, raksta "Reuters".

Vienošanās, kas tika parakstīta 2015. gadā paredz, ka Irāna, apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu, ierobežo savu atomenerģijas programmu. Šo dokumentu parakstīja sešas valstis – ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija. Vienošanās bija viens no lielākajiem prezidenta Baraka Obamas ārpolitiskajiem sasniegumiem, tomēr viņa pēcnācējs Donalds Tramps uz to ir raudzījies visai skeptiski, sakot, ka Irāna ir pārkāpusi vairākus svarīgus aspektus šīs vienošanās ietvaros.

Donalds Tramps aicināja Eiropas valstis pārskatīt vienošanos – izlabot tajā esošās nepilnības. ASV prezidents paziņoja, ka, ja vienošanās netiks pārveidota, Amerika no tās izstāsies un atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu. Savukārt Irānas vadītājs Rouhani brīdināja, ka Amerikai būs jāsaskaras ar smagām sekām, ja tā izstāsies no kodolvienošanās.

Lai ASV turpinātu savu dalību vienošanās ietvaros, Donaldam Trampam tā ir atkārtoti jāparaksta līdz 12. maijam. Šobrīd Vašingtonā vizītē ieradies Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš centīsies pārliecināt Trampu, ka vienošanās par Irānas atomenerģijas programmas ierobežošanu strādā un ka tā ir jāturpina.

Piektdien Baltajā Namā ieradīsies Vācijas kanclere Angela Merkele, kura arī centīsies panākt, ka Donalds Tramps neatsauc ASV dalību no šīs vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!