Baltkrievijas žurnālisti atrodas katastrofālā situācijā, viesojoties kaimiņvalstī Lietuvā, ceturtdien sacīja starptautiskās žurnālistu tiesību organizācijas "Reporters Sans Frontieres" (RSF; "Reportieri bez robežām") priekšsēdētājs Kristofs Deluārs.

"Mēs ieradāmies šeit, jo gribam paust signālu, ka mēs atbalstām žurnālistus Baltkrievijā," pēc tikšanās ar Lietuvas prokuroriem, kas uzsākuši izmeklēšanu par lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Baltkrievijā, sacīja RSF vadītājs.

RSF vārdā Deluārs Lietuvā arī iesniedzis oficiālu sūdzību pret Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Pēc "Ryanair" lidmašīna nosēdināšanas Minskā Baltkrievijas varasiestādes aizturēja baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu.

"Ir svarīgi turpināt darboties, apsverot visus ceļus, lai nākotnē Baltkrievijā efektīvi atbalstītu žurnālistus, jo viņi tagad atrodas katastrofālā situācijā," sacīja Deluārs.

Arī Polijā, kur reģistrēta Baltkrievijā nosēdinātā "Ryanair" lidmašīna, uzsākta izmeklēšana par šo incidentu.

"Ja gribat rezultātus, ja gribat šodien apcietinātā žurnālista atbrīvošanu, ja gribat represiju izbeigšanu Baltkrievijā pret žurnālistiem un visiem civiliedzīvotājiem, ir politiskais spiediens un ekonomiskās sankcijas, ko var vērst pret valstīm, bet ir arī tiesiski soļi, sacīja Deluārs.

"Tie, kas līdzdarbojas šādos pasākumos, reiz ir jānotiesā, viņiem ir jāatbild par nodarīto, un tas attiecas arī uz Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko," viņš piebilda.

Pasaules preses brīvības indeksā RSF Baltkrieviju 180 valstu vidū 2021.gadā ierindojusi 158.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!