Foto: Reuters/Scanpix

Stokholmas tiesa pirmdien piespriedusi mūža ieslodzījumu Ruandas izcelsmes Zviedrijas pilsonim par genocīdu un kara noziegumiem 1994. gada slaktiņos Ruandā.

61 gadu vecais Klavers Berinkidi 2002. gadā pārcēlās uz Zviedriju un 2012. gadā ieguva pilsonību naturalizācijas kārtībā.

2007. gadā Ruandas tiesa aizmuguriski notiesāja viņu uz 30 gadiem cietumā, un varasiestādes vēlāk uzgāja viņa pēdas Zviedrijā, kur amatpersonas sāka izmeklēšanu.

Balstoties galvenokārt uz izdzīvojušo liecībām, Zviedrijas tiesa secināja, ka Berinkidi piedalījies piecos uzbrukumos 1994. gada aprīlī un maijā, kad Ruandā tika nogalināti tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju.

"Lai gan genocīds notika pirms 22 gadiem, šīs kategorijas noziegums ir tik smags, ka spriedumam būtu jābūt mūža ieslodzījumam," paziņoja tiesa.

Berinkidi, kuram tiesa piesprieda arī izmaksāt kompensācijas ruandiešiem, kuru īpašums tika bojāts, ir otrais Ruandas izcelsmes Zviedrijas pilsonis, kurš notiesāts par noziegumiem genocīda laikā.

2014. gadā mūža ieslodzījums tika piespriests arī Stanislā Mbanenandem, kurš genocīda laikā bija zema līmeņa komandieris.

1994. gadā Ruandā hutu tautības nemiernieki aptuveni simt dienu laikā noslepkavoja 800 000 tutsi tautības iedzīvotāju, kā arī savus miermīlīgākos tautasbrāļus, kas negribēja atbalstīt genocīdu.

Par līdzdalību genocīdā ruandieši notiesāti arī ASV, Kanādā, Somijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Šveicē un Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!