Foto: Reuters/Scanpix
Līdz oktobrim Ziemeļamerikas piekrasti varētu sasniegt aptuveni 221 000 tonnu gruvešu, kas okeānā nonāca pēc 2011.gada 11.martā Japānā pieredzētās katastrofālās zemestrīces un cunami.

Kā liecina piektdien publiskotie Japānas Vides ministrijas jaunākie aprēķini, līdz aprīlim Ziemeļamerikas piekrasti sasniegs aptuveni 30 000 tonnu gruvešu, līdz jūnijam šis rādītājs jau būs pieaudzis līdz 105 000 tonnu, bet augustā Ziemeļameriku sasniegušo gruvešu kopējais svars jau būs sasniedzis 173 000 tonnu.

Saskaņā ar Japānas varasiestāžu aplēsēm zemestrīces izraisītais cunami no Japānas ziemeļaustrumu piekrastē esošajām Ivates, Mijagi un Fukušimas prefektūrām okeānā ieskaloja 1,5 miljonus tonnu gruvešu.

Kopumā cunami okeānā ieskaloja aptuveni piecus miljonus tonnu gruvešu - ēku daļas, automašīnas, dažādas sadzīves lietas un citus priekšmetus.

Aptuveni 3,5 miljoni tonnu ūdenī nonākušo gruvešu uzreiz nogrima, okeāna gultni piesārņojot ar plastmasu un citiem atkritumiem.

Zinātnieki brīdina, ka pēc stihijas okeānā ieskalotie atkritumi vēl vairāk saasinājuši piesārņojuma problēmu Klusajā okeānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!