Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Hasans Ruhani sestdien aicināja valsti "pretoties un apvienoties" pret ASV spiedienu, kuru viņš raksturoja kā "karu pret cerībām".

Pagājis gandrīz gads kopš ASV prezidents Donalds Tramps atjaunoja smagas sankcijas Irānai, izstājoties no Teherānas un lielvalstu noslēgtās kodolvienošanās.

"Amerika izstāsies no šīs spēles tikai tad, kad sapratīs, ka nevar neko sasniegt. Mums nav cita ceļa, kā vien pretoties un apvienoties," televīzijā pārraidītā uzrunā pavēstīja Ruhani.

"Mūsu karš šodien ir karš pret cerībām. Viņi vēlas salauzt mūsu cerības un mums ir jāsalauž viņu cerības" sakaut Irānu, norādīja Ruhani. "Viņi vēlas nogriezt mūsu ārvalstu valūtu plūsmu (..) viņi vēlas sēt nesaskaņas valstī. Viņi vēlas, lai mēs būtu sašķelti, lai mēs nostātos viens pret otru."

Viņš arī apsolīja, ka Irāna turpinās piegādāt naftu tās lielajiem klientiem, neskatoties uz ASV spertajiem vienpusējiem soļiem.

Ceturtdien stājas spēkā ASV sankciju pēdējā kārta, ar kuru tiek apturēti izņēmumi, kas arī pēc jau novembrī ieviestajām ASV sankcijām attiecībā uz Irānas naftas iegādi bija noteikti astoņām valstīm, arī Indijai un Ķīnai.

Ja šīs valstis turpinās pirkt Irānas naftu, tām draud ASV sankcijas.

ASV sankcijas nodarījušas kaitējumu Irānas ekonomikai, turklāt pastāv bažas, ka sankciju pastiprināšana var izraisīt starptautisku militāru un politisku spriedzi.

Irāna draudējusi slēgt Hormuza šaurumu, kas atrodas svarīga pasaules jūras transporta maršruta ceļā, un tas savukārt var novest pie militārām sadursmēm un problēmām pasaules naftas tirdzniecībā.

Sankcijas var ietekmēt arī Irānas iekšpolitiku, vājinot prezidenta Hasana Ruhani un citu uz reformām noskaņoto mēreno politiķu pozīcijas, kas iestājušies par attiecību uzlabošanu ar Rietumiem.

Arī Irānas stingrā kursa piekritēji, kas pie varas nav sešus gadus, cer uz politisku revanšu.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no kodolvienošanās un pakāpeniski atjaunos sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos, apņēmušās to saglabāt un paziņojušas, ka paturēs atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!