Foto: AP/Scanpix

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien paziņojis, ka Rietumu valdībām ir jāatzīst Irānas tiesības bagātināt urānu.

Ruhani, kurš Irānas prezidenta amatā tika ievēlēts jūnijā, norādīja, ka jebkura vienošanās, kas tiktu noslēgta, lai mazinātu Rietumu bažas par Irānas kodolprogrammu, ir atkarīga no tā, vai Rietumi akceptēs Irānas tiesības bagātināt urānu.

"Ja viņi akceptēs šīs tiesības, Irānas tauta ir racionāla tauta, miermīlīga un draudzīga. Mēs esam gatavi sadarboties, un kopā mēs varam nokārtot visas reģiona problēmas un pat globālas problēmas," paziņoja Ruhani.

Ar šādiem komentāriem prezidents nāca klajā īsi pirms došanā uz Ņujorku, kur uz ikgadējo ANO Ģenerālo asambleju pulcēsies pasaules līderi.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs jau atrodas Ņujorkā, kur ieradies uz sarunām ar Lielbritānijas un Francijas kolēģiem un Eiropas Savienības (ES) augsto ārlietu pārstāvi Ketrinu Eštoni.

Ruhani ir paziņojis, ka vēlas, lai Teherānas kodolsarunas ar pasaules lielvarām atsāktos, bet uzsvēra, ka nevēlas, lai sarunām tiktu izvirzītai jebkādi priekšnosacījumi.

Ruhani ir solījis uzlabot attiecības ar starptautisko sabiedrību un panākt pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju mīkstināšanu. Sankcijas, kas tika ieviestas, reaģējot uz Teherānas nepiekāpību kodolsarunās, ir ievērojami kaitējušas valsts ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!