Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņojis, ka Islāma Republika šobrīd bagātina vēl vairāk urāna nekā pirms 2015. gadā parakstītās kodolvienošanās, raksta "Al Jazeera".

“Mēs bagātinām vēl vairāk urāna nekā pirms vienošanās panākšanas (..) Spiediens pret Irānu ir pieaudzis, bet mēs turpinām progresēt,” televīzijas uzrunā teica Ruhani.

Ruhani arī apgalvoja, ka viņš katru dienu strādā, lai nepieļautu militāru konfrontāciju ar ASV. Saspīlējums Vašingtonas un Teherānas starpā pieauga pēc tam, kad janvāra sākumā ASV sarīkotā uzbrukumā Bagdādē tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

ASV prezidents Donalds Tramps 2018. gada maijā paziņoja par Savienoto Valstu izstāšanos no 2015. gadā parakstītā kodollīguma. Vašingtona pret Irānu atjaunojusi arī plašas ekonomiskās sankcijas. Kopš Trampa lēmuma izstāties no vienošanās Irāna pakāpeniski pārstājusi ievērot līgumā noteiktās saistības.

Šonedēļ kodolvienošanos parakstījušās Eiropas valstis – Vācija, Lielbritānija un Francija – iedarbināja līguma strīdu izšķiršanas mehānismu. Tāpat šo trīs valstu līderi nesen nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā Irāna aicināta ievērot kodolvienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!