Pēc traģiskā ugunsgrēka, kurā dzīvību zaudēja 31 cilvēks, Rumānijas policija pirmdien arestējusi trīs naktskluba "Colectiv" īpašniekus.

Ugunsgrēks naktsklubā izcēlās piektdien rokgrupas "Goodbye to Gravity" koncertā, uz kuru bija sapulcējušies aptuveni 400 cilvēku.

Ugunsgrēku izraisīja šovā izmantotā pirotehnika, kas aizdedzināja izolācijas materiālus un ātri izplatījās tālāk, izraisot paniku cilvēku pūlī, kas metās uz izeju. Rezultātā daudzi cilvēki tika sabradāti.

Rumāņi notikušajā vaino varasiestādes, kas kārtīgi neinspicē klubus un citas sabiedriskās vietas, un pauduši savu sašutumu sociālajos medijos ar haštagu #CorruptionKills.

Kluba īpašnieki Kostins Minku, Alins Georgs Anastasesku un Pauls Gancea arestēti uz aizdomu pamata par slepkavību aiz neuzmanības.

"Dati un pierādījumi (..) liecina, ka ugunsgrēks notika, jo cilvēki, kas vadīja šo vietu, iedrošināja un atļāva vairāk cilvēku nekā pieļauj kluba limits," paziņoja prokuratūra, piebilstot, ka nav nodrošinātas vairākas avārijas izejas.

Prokuratūra norādīja, ka īpašnieki ļāvuši izmantot pirotehniku iekštelpās, lai gan tas ir aizliegts, jo telpās atradušies viegli uzliesmojoši materiāli, kas uzstādīti nelegāli, lai izvairītos no papildu izmaksām.

Pirmdien pie naktskluba sapulcējās simtiem cilvēku, kas aizdedzināja svecītes un nolika ziedus bojāgājušo piemiņai, bet svētdien tūkstošiem cilvēku devās klusā gājienā cauri Bukarestes ielām.

Pēc traģiskās nelaimes asins donoru centrus Rumānijā pārpludināja cilvēki, vēloties palīdzēt cietušajiem, bet brīvprātīgie Bukarestes slimnīcās izdalīja ūdeni un pārtiku mediķiem un cietušo piederīgajiem.

Divus ugunsgrēka upurus, kuri gāja bojā, mēģinot glābt pārējos apmeklētājus, Rumānijas prezidents pēc nāves apbalvojis ar nacionālo nopelnu ordeni.

Pēc ugunsgrēka pirmdien slimnīcā joprojām atradās vairāk nekā 130 cilvēki, no kuriem aptuveni puse atrodas kritiskā stāvoklī, vēsta mediķi.

Bukarestes populārā naktskluba "Expirat" īpašnieks paziņojis, ka slēgs savu pagrabā vecpilsētā ierīkoto klubu, jo vairs nevar riskēt ar cilvēku dzīvībām. Arī naktsklubs "Rockstadt" Brašovā paziņoja, ka uz laiku pārtrauks darbu, kamēr tiks ierīkota ugunsdroša izolācija un uzstādīti ūdens smidzinātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!