Lai protestētu pret algu samazināšanu, Rumānijas lielākajās pilsētās ceturtdien streiko valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki, un protesta akcijas dēļ valstī ir paralizēta nodokļu sistēmas darbība, informē arodbiedrību pārstāvji.

"Cilvēki vairs to nespēj izturēt. Algu samazinājumi ir pārāk prāvi. Daļa strādājošo tagad saņem vairs tikai trešdaļu no saviem agrākajiem ienākumiem," aģentūrai AFP stāstīja arodbiedrības "Sed Lex" pārstāvis, piemetinot, ka pašlaik VID darbinieku vidējā alga esot kritusies līdz 1000 lejām (aptuveni 170 latiem).

Trešdien streiku jau pieteica aptuveni simts Rumānijas Finanšu ministrijas darbinieku, kuri okupēja ministrijas ēku, piedraudot, ka neaizies no turienes, kamēr netiks izpildītas viņu prasības algu un prēmiju jautājumā.

Ar valdību sāktās sarunas trešdienas vakarā nonāca strupceļā.

Rumānija ir vienojusies ar Starptautisko Valūtas fondu, Eiropas Savienību un Pasaules Banku par stingru taupības politiku, lai dabūtu 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) lielu aizdevumu savu ekonomikas problēmu risināšanai.

Vienošanās paredz samazināt valsts budžeta deficītu līdz 6,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pretstatā 7,2% pērn. Lai īstenotu šo mērķi, Rumānijā īstenoti vērienīgi taupības pasākumi, tostarp algas valsts sektorā strādājošajiem samazinātas par 25%, bet pensijas - par 15%, savukārt pievienotās vērtības nodoklis pacelts no 19% līdz 24%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!