Foto: EPA/Scanpix/LETA
Rumānijā zemās vēlētāju aktivitātes dēļ par nenotikušu atzīts nedēļas nogalē sarīkotais referendums, kurā vēlētājiem bija jāizsakās par ieceri konstitūcijā laulības definīciju attiecināti tikai uz heteroseksuāliem, precētiem pāriem.

No vairāk nekā 18 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju savas balsis nodevuši tikai 20,4%, paziņoja centrālais vēlēšanu birojs. Lai referendumu atzītu par notikušu, tajā bija jāpiedalās vismaz 30% vēlētāju.

Referenduma iniciatore, reliģiski konservatīvā "Koalīcija par ģimeni" svētdien netieši atzina sakāvi, apsūdzot politiskās partijas par referenduma boikotēšanu.

Ierosinājums paredzēja mainīt konstitūciju, nosakot, ka laulība ir savienības starp vīrieti un sievieti, nevis vienkārši laulātajiem, kā tas ir šobrīd.

Rumānija ir konservatīva valsts, un vairums tās iedzīvotāju ir pareizticīgo baznīcas locekļi. Homoseksualitāte Rumānijā legalizēta 2000. gadu sākumā.

Rumānijas likumi pašreiz neatļauj viendzimuma pāru laulības.

Saskaroties ar kritiku, Rumānijas valdošā Sociāldemokrātu partija izvairījās nostāties vienā vai otrā pusē, un Rumānijas premjerministre Viorika Dančila uzsvēra, ka šis referendums nav vērsts pret seksuālajām minoritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!