Foto: EPA/Scanpix/LETA

Bijušajai Rumānijas Pretkorupcijas direktorāta (DNA) virsprokurorei Laurai Kodrucai Keveši (attēla), kas ir vadošā kandidāte Eiropas Prokuratūras (EPPO) vadītāja amatam, ceturtdien Rumānijā tika izvirzītas apsūdzības korupcijā, pavēstīja ziņu avots tiesu aprindās, apstiprinot vietējo mediju ziņas.

Keveši par to uzzināja sešas stundas ilgā sēdē, kuru rīkoja īpaša komisija, kurai uzdots veikt izmeklēšanas pret miertiesnešiem.

Keveši pēc šīs sēdes paziņoja reportieriem, ka prokurori ir aizlieguši publiski apspriest šīs lietas raksturu.

"Tas ir pasākums ar nolūku mani apklusināt, nelikt mierā mūs visus tiesu sistēmā, kuri darīja savu darbu," sacīja Keveši.

"Varbūt daži cilvēki ir tādā izmisumā par to, ka es varētu iegūt šo [Eiropas Prokuratūras vadītāja] darbu, ka tāpēc man vairs nav atļauts runāt ar medijiem."

Keveši bija DNA virsprokurore no 2013. līdz 2018. gadam, kad tika atcelta no amata pēc valdības pieprasījuma.

Viņa ir nopratināta divās atšķirīgās lietās. Vienā no tām viņa tiek apsūdzēta amata ļaunprātīgā izmantošanā, kukuļošanā un nepatiesu liecību sniegšanā, bet viņa noliedz šīs apsūdzības.

Ziņu avots pastāstīja aģentūrai AFP, ka Keveši tiks aizliegts strādāt savā profesijā un viņai regulāri būs jāreģistrējas policijā Bukarestē.

Vietējie mediji ziņoja, ka viņai nebūs atļauts atstāt valsti. Ir gaidāms, ka Keveši apstrīdēs šos pasākumus tiesā, tomēr tie sarežģīs viņas kandidēšanu uz Eiropas Prokuratūras vadītāja amatu.

Keveši pēdējos gadus ir iesaistīta cīņā ar Rumānijas kreiso valdību.

Keveši tika atlaista no DNA pagājušajā vasarā pēc mēnešiem ilgas stīvēšanās starp valdību un Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu, kurš piekāpās un akceptēja Keveši atstādināšanu tikai pēc Konstitucionālās tiesas lēmuma. Viņas atlaišana tiek vērtēta kā solis atpakaļ Rumānijas cīņā pret korupciju.

Keveši un DNA bija izpelnījusies atzinību no ES par korupcijas izmeklēšanām pret tūkstošiem amatpersonu.

Pēc viņas izvirzīšanas EPPO vadītāja amatam Rumānija sāka izmeklēšanu pret Keveši.

Keveši kandidatūru atbalsta Eiropas Parlamenta (EP) Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja, bet Eiropas Savienības dalībvalstis atbalsta Žanu Fransuā Bonēru no Francijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!