Foto: PantherMedia/Scanpix

Rumānijas Konstitucionālā tiesa pirmdien noraidījusi pretrunīgi vērtētās kriminālkodeksa reformas, kas paredzēja samazināt noilguma termiņu un dekriminalizēt vairākus noziegumus, tostarp nolaidību darbavietā.

Konstitucionālās tiesas deviņi tiesneši vienbalsīgi atzina šīs reformas par antikonstitucionālām.

Parlaments aprīlī reformas apstiprināja, bet Rumānijas prezidents Klauss Johanniss un divas opozīcijas partijas apstrīdēja šos labojumus Konstitucionālajā tiesā.

"Izmaiņām bija viens vienīgs mērķis: aizsargāt noziedzniekus, kaitējot upuriem, attīstīt procedūru kopumu, lai vājinātu valsti," paziņoja Johanniss.

Rumānija ir vairākkārt nonākusi domstarpībās ar Briseli par reformām tieslietu sistēmā, un Eiropas Komisija (EK) ir brīdinājusi Rumāniju par iespējamām sankcijām, ja tā turpinās reformas, kurās Brisele saskata apdraudējumu tiesu neatkarībai un cīņai pret korupciju.

Runājot par grozījumiem, ko Rumānijas valdība jau ir pieņēmusi, Johanniss nodēvēja tos par toksiskiem, norādot, ka tie jau kļuvuši par īstām briesmām pilsoņu drošībai.

Prokuroru asociācija svētdien brīdināja, ka izmaiņas, ko Konstitucionālā tiesa noraidīja, būtu nākušas par labu aizdomās turamajam, kurš atzinies divu pusaudžu meiteņu nolaupīšanā un nogalināšanā. Šis noziegums šokēja visu valsti.

Rumānijas varasiestādes izpelnījās kritiku, kad atklājās, ka viena no meitenēm trīs reizes piezvanījusi avārijas dienestiem, lai paziņotu, ka tikusi nolaupīta, piekauta un izvarota, bet policija nereaģēja laicīgi.

Prokuroru asociācija norādīja, ka, izmaiņām stājoties spēkā, aizdomās turamajam notiesāšanas gadījumā nenāktos izciest pilnu mūža ieslodzījumu, bet viņš tiktu atbrīvots nosacīti pēc tam, kad būtu izcietis pusi vai pat tikai trešdaļu no piespriestā soda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!