Foto: AP/Scanpix/LETA
Rumānijas parlamentā 10.oktobrī notiks balsojums par opozīcijas ierosināto neuzticības izteikšanu premjerministres Viorikas Denčiles (attēlā) valdībai, trešdien paziņojis parlamenta spīkers.

Dokumentu, kurā prasīta kreisās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) valdības atlaišana, parakstījuši 237 senatori un parlamenta apakšpalātas deputāti jeb neliels parlamenta vairākums, ar ko pietiek neuzticības balsojuma noorganizēšanai.

Valdības gāšanai ir vajadzīgas 233 balsis, taču savākto parakstu skaits negarantē to, ka visi parakstītāji oficiāli nobalsos par to. Starp parakstītājiem ir četri esošie un bijušie PSD biedri.

Denčile, kas pēc agrākā PSD līdera Livju Dragnjas notiesāšanas ir kļuvusi par partijas līderi, pauda pārliecību, ka šis balsojums neizdosies.

Augustā no valdošās koalīcijas izstājās Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), kuras biedri tagad atbalsta neuzticības balsojumu.

PSD, kas trīs gadu desmitus dominējusi Rumānijas politikā, maijā cieta smagu sakāvi Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tajā pašā mēnesī partijas līderis Livju Dragnja tika notiesāts par korupciju un sāka izciest cietumsodu.

Labēji centriskais prezidents Klauss Johanniss, kurš atbalsta valdības gāšanu, un Denčile kandidēs prezidenta vēlēšanās, kuru pirmā kārta notiks 10.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!