Foto: EPA/Scanpix/LETA
Rumānijas parlaments pirmdien, 4. novembrī, izteicis uzticību liberāļu veidotajai valdībai, pieliekot punktu mēnešiem ilgušajai politiskajai neskaidrībai un dodot iespēju jaunajam premjerministram beidzot nosaukt kandidātu uz Eiropas Savienības (ES) komisāra amatu.

No 465 parlamenta locekļiem par Nacionālliberālās partijas (PNL) līdera Ludovika Orbāna veidoto mazākuma valdību balsoja 240 deputāti.

"Mūsu mērķis ir atjaunot mūsu eiroatlantisko partneru uzticību Rumānijai," uzrunājot PNL un citu četru mazāku partiju deputātus, kas atbalstīja jauno valdību, uzsvēra Orbāns.

Iepriekšējai sociāldemokrātu (PSD) veidotajai valdībai, kuras pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas un nespēja apkarot korupciju uzsauca masu protestus, parlaments neuzticību izteica 10. oktobrī.

Orbānam, kas savulaik ieņēmis transporta ministra amatu, jānosauc jauns kandidāts uz ES komisāra amatu, jo iepriekšējo kandidātu, kuru bija izvirzījusi vēl PSD valdība, noraidījuši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Nākamā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, kas vēlas uzsākt darbu 1. decembrī, aicinājusi Bukaresti jauno kandidātu nosaukt "bez vilcināšanās".

Jaunā valdība apstiprināta nepilnu nedēļu pirms svētdien gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās uz otru pilnvaru termiņu kandidē pašreizējais valsts galva Klauss Johanniss, kas pats savulaik bijis PNL līderis.

Kā PSD kandidāte vēlēšanās startē līdzšinējā premjerministre Viorika Denčile, taču viņas izredzes tiek vērtētas kā vājas.

Kopš nākšanas pie varas 2016. gadā PSD valdība izpelnījusies skarbu Briseles kritiku par tās centieniem īstenot reformas, kas ļautu politiķiem izvairīties no atbildības par korupciju.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Rumānijā paredzētas pēc gada, taču nav izslēgts, ka jau pavasarī tiks izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!