Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs kritiski vērtējis izteikumus par Eiropas Savienības (ES) armijas veidošanu, norādot, ka tie raisa neuzticēšanos Amerikas Savienotajās Valstīs.

"Runām par Eiropas armijas izveidi nav pamata ne jau tādēļ vien, ka neviens nezina, kas tas ir, bet arī tādēļ, ka tās bez jebkāda pamata raisa neapmierinātību un neuzticēšanos viņpus Atlantijas (..) un rada lielāku sajukumu, kas, mūsuprāt, ir lieki," viņš sacījis žurnālistiem Traķu rajonā, kur divas dienas norisinājās ikgadējā starptautiskā ārlietu un drošības politikas ekspertu sanāksme "Sniega tikšanās".

Tā ministrs komentējis pagājušā gada nogalē izskanējušos Vācijas un Francijas līderu aicinājumus veidot Eiropas armiju, kas papildinātu NATO.

Kā izteikusies Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons, Amerikas Savienotajās Valstis prezidenta Donalda Trampa vadībā attālinās no Eiropas lietām, tādēļ Eiropai pašai jāparūpējas par savu drošību un aizsardzību no Krievijas.

Pēc Linkeviča teiktā, Eiropai nevajadzētu stiprināt savu aizsardzību "atrauti no visiem citiem". "Ja mēs to darīsim autonomi, dublējot NATO vai sacenšoties, tas būtu ļoti neproduktīvi un, patiesību sakot, būtu vērtējams kā lielas necieņas izrādīšana nodokļu maksātājiem, jo ir zināms, ka šī nauda tiek atrauta no citiem projektiem un citām programmām," viņš spriedis.

Komentējot Trampa nesenos izteikumus, ka Vašingtona atsakās no "pasaules policista" lomas, Lietuvas ārlietu ministrs izteicis cerību, ka ASV arī turpmāk būs aktīvas globālās politikas spēlētājas.

"Pasaules lielākā ekonomika, valsts, kurai, iespējams, ir arī lielākais drošības potenciāls, neapšaubāmi nevar palikt vienaldzīga pret notikumiem visā pasaulē," viņš uzsvēris.

Vienlaikus Linkevičs norādījis, ka emocionāli paziņojumi vai tvīti "nedrīkstētu aizēnot veselumu, kopējo stratēģisko ainu", kas liecina, ka NATO ir "sekmīgākā un līdzsvarotākā militārā alianse".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!