Foto: EPA/LETA
Gruzijas iestāšanās NATO ir neizbēgama, jo integrācija aliansē ir nepieciešama nacionālās drošības garantēšanai, intervijā Ukrainas televīzijai "Piektais kanāls" sacīja Gruzijas prezidenta Mihails Saakašvili.

"Kas attiecas uz NATO, es esmu pilnībā pārliecināts, ka tas ir laika jautājums," uzsvēra prezidents.

"Lai izdzīvotu, mums ir vajadzīgas kaut vai minimālas drošības garantijas. Mums tas ir pilnīgi skaidrs jautājums, un to ne viens nevar apšaubīt," viņš piebilda.

Vienatnē savu drošību neviens nevar garantēt, it īpaši jau mazās valstis, un tas attiecas arī uz Ukrainu, norādīja Saakašvili.

Gruzijai "nav nekādu naidīgu nodomu attiecībā uz citiem", apliecināja prezidents. "Protams, mazajai Gruzijai nav kam uzbrukt, īpaši jau lielajiem kaimiņiem - tas būtu neprāta kalngals."

Viņš arī norādīja, ka separātiskajā Abhāzijas reģionā izvietotie Krievijas karavīri neļauj šajā teritorijā atgriezties cilvēkiem, kas nav piederīgi titulnācijai.

"Abhāzijā ir palikuši 20% iedzīvotāju no tiem, kas tur dzīvoja pirms konflikta, mazāk nekā 100 000 cilvēku. Okupācijas karaspēks tur neielaiž ne tikai prezidentu, bet visus nepareizās etniskās izcelsmes pilsoņus," sacīja Saakašvili.

"Nepareiza etniskā izcelsme - tie ir gruzīni, ukraiņi, grieķi, igauņi, ebreji - visi, kas tur dzīvoja, arī daļa krievu un abhāzu. Tur ir sagatavots saraksts - viņiem nav jābūt tur, kur viņi ir dzimuši, gājuši skolā, kur apglabāti viņu vecāki, un viņu vietā tur ir jābūt ārvalstu karaspēkam, lai nodrošinātu kontroli pār izpostīto teritoriju, lai ļaudis neatgrieztos savās mājās. Tas ir Berlīnes mūris," skaidroja prezidents.

Arī Dienvidosetija "praktiski palikusi bez iedzīvotājiem", norādīja Saakašvili.

"Kad Dienvidosetijā ienāca karaspēks un paziņoja, ka viņi ir ieradušies, lai atbrīvotu osetīnus, tad osetīnu lielākā daļa, absolūtais vairākums, aizbēga uz tiem Gruzijas rajoniem, kurus kontrolē Gruzijas valdība. Un tas bija dabīgi, jo tā ir viņu valsts, viņu valdība, un viņi uz mums raudzījās kā uz aizstāvjiem," sacīja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!