Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili iesaka Ukrainas prezidentam Petro Porošenko turpināt spēka operāciju valsts austrumos.

Kā vēsta ārvalstu mediji, attiecībās ar Krieviju Saakašvili jaunievēlētajam Ukrainas prezidentam iesaka ieturēt skaidru pozīciju un nepakļauties provokācijām. Saakašvili uzskata, ka vien tādā veidā iespējams vienoties ar Maskavu.

Bijušais Gruzijas prezidents Porošenko nodēvējis par kara laika prezidentu, kuram vajadzīgs atbalsts.

Tiesa, esošā Gruzijas valdība ieteikusi jaunajam Ukrainas prezidentam nesaistīties ar Saakašvili. Tomēr bijušais Gruzijas prezidents, kurš pašlaik dzīvo ASV, pavēstījis, ka formālu amatu ieņemt viņš netaisoties, tomēr atzinis, ka Gruzija jau sniedz palīdzību Ukrainai. "Mūsu komanda - desmitiem pieredzējušu gruzīnu reformatoru jau strādā Kijevā un citās Ukrainas pilsētās," viņš paudis.

Vēl saasinājuma sākumā Ukrainā Saakašvili vairākkārt paudis atbalstu protesta akciju rīkotājiem, kuri vēlāk panāca varas maiņu Ukrainā. Tāpat Saakašvili konfliktu laikā viesojies Kijevā.

Saakašvili Gruzijas prezidenta amatā bija no 2004. līdz 2013. gadam. 2008. gadā - Saakašvili otrā prezidentūras termiņa sākumā - Gruzija ieveda karaspēku Dienvidosetijā, cenšoties pārņemt reģiona kontroli.

Jau vēstīts, ka sestdien svinīgā ceremonijā Augstākajā radā jaunievēlētais Ukrainas prezidents Petro Porošenko nodeva prezidenta zvērestu. Viņš solīja saglabāt valsts vienotību.

Kopš valsts neatkarības atgūšanas 1991. gadā Porošenko kļuvis par piekto Ukrainas prezidentu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!