Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs otrdien izdevis rīkojumu izbeigt Krievijas militāras operācijas Gruzijā. Tomēr Medvedevs uzdevis armijai "lemt par agresora iznīcināšanu", ja no Gruzijas puses atkal tiks pielietota agresija. Gruzzija apgalvo, ka par spīti Medvedeva rīkojumam daži Gruzijas ciemati aizvien tik bombardēti, Krievijas amatpersonas gan to noliedz un apgalvo, ka Dienvidosetijā pēc pamiera pasludināšanas krievu armijas daļas tiek apšaudītas, ziņo "Interfax".

Konflikta zona

Krievijas armijas daļu pārstāvis paudis, ka atsevišķas Gruzijas karavīru "grupas dažādos virzienos sporādiski mēģina apšaudīt Krievijas miera uzturētāju pozīcijas un armijas dalās".

Abas puses arī turpina apsūdzēt viena otru etniskajās tīrīšanās.

CNN ziņo, ka divi ciemati ārpus Dienvidosetijas tika bombardēti no gaisa jau pēc Medvedeva paziņojuma. Par to ziņojis Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili preses konferencē.

Savukārt Gruzijas premjerministrs iepriekš paudis, ka arī pēc Medvedeva paziņojuma viņš gatavs uz visu līdz brīdim, kamēr nebūs parakstīta vienošanās par uguns pārtraukšanu, ziņo BBC.

Medvedevs lēmumu par karadarbības pārtraukšanu pieņēma pēc iepazīšanas ar atbildīgo dienestu ziņojumu par situāciju.

Viņš uzsvēra, ka operācijas mērķis ir sasniegts. "Mūsu miera uzturētāju un arī civiliedzīvotāju drošība ir atjaunota, bet agresors ir sodīts un cietis nopietnus zaudējumus. Viņa bruņotie spēki ir dezorganizēti," paziņojis Medvedevs, citē "Interfax".

Medvedevs uzdevis Aizsardzības ministrijai un Ģenerālštābam "lemt par agresora iznīcināšanu", ja no Gruzijas puses atkal tiks pielietota agresija.

Prezidents arī uzslavēja miera uzturētāju kontingenta efektivitāti un precīzu darbību. Viņš arī aicinājis armijas pavēlniecību sniegt priekšlikumu par apbalvojumu piešķiršanu operācijas dalībniekiem, kā arī nodot visiem operācijā iesaistītājiem karavīriem personīgu prezidenta pateicību.

Krievija atbalsta sarunas par kara darbības pārtraukšanu Dienvidosetijas konflikta zonā, taču grib papildināt Gruzijas iesniegto uguns pārtraukšanas dokumentu ar saviem formulējumiem. Tai pat laikā Maskava vairs neuzticas Gruzijas vadībai un uzskata, ka prezidentam Mihailam Saakašvili būtu jāatkāpjas. Somijas ārlietu ministrs un pašreizējais EDSO vadītājs Aleksandrs Stubs aicināja visas Dienvidosetijas konfliktā iesaistītās puses nomierināties, jo "apvainošanas spēlē" nekad nav ieguvēju.

 

Otrdien preses konferencē Maskavā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Maskava negrib runāt ar Saakašvili, un situācija uzlabotos, ja viņš aizietu no amata.

Krievija atbalsta ES un EDSO ierosinājumu noslēgt vienošanos par spēka nepielietošanu, taču vēlas mainīt formulējumus. Krievija uzskata par absolūti nepieņemamu Gruzijas miera uzturētāju palikšanu Dienvidosetijā, jo pēc Lavrova domām, viņus pat nevar saukt par miera uzturētājiem, jo viņi sākuši šaut uz saviem biedriem un kolēģiem [Krievijas miera uzturētājiem].

Lavrovs arī norādīja, ka Gruzijas spēki nedrīkst palikt ne tikai Dienvidosetijā, bet gan arī teritorijas, no kurām tie var uzbrukt Dienvidosetijai.


Pēc Stuba, Lavrova un Francijas ārlietu ministra Bernāra Kušnēra tikšanās preses konferencē piedalījušies tikai Lavrovs un Stubs, kurš atjokoja, ka viņa franču kolēģis tik izmisīgi centās panākt mieru, ka zaudējis balsi, bet netapa sadzirdēts.

Stubs preses konferencē atzina, ka Eiropas Savienībai būtu jārīko divpusējas sarunas ar Krieviju par Gruzijas jautājumu. Viņš arī skaidroja, ka viņa un Kušnēra no Tbilisi atvestajā dokumentā, ko parakstījis Gruzijas prezidents, ar melnu uz balta piedāvāts pārtraukt uguni un paredzēts nepielietot spēku arī nākotnē.

Viņš uzsvēra, ka pašreiz jāfokusējas uz uguns pārtraukšanas, uz mierīgu konflikta risinājumu, un ne EDSO, ne Somija vai ES pašlaik neapspriež Dienvidosetijas neatkarības jautājumu.

Viņš arī uzsvēra, ka EDSO neattaisno Dienvidosetijas vai Gruzijas darbību, bet gan nosoda visu vardarbību un karu, un mēģina to apturēt.

Stubs aicināja visus nomierināties, beigt izmantot skarbu valodu un apsēsties pie sarunu galda.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!