Foto: AFP/Scanpix

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili  sestdien valsts otrajā lielākajā pilsētā Kutaisi atklāja jauno valsts parlamenta ēku, kas gan vēl nav pabeigta.

"Šī jaunā parlamenta ēka ir jaunās Gruzijas simbols," teica Saakašvili atklāšanas ceremonijā.

Sestdien Gruzijā svin Neatkarības dienu, tāpēc pie jaunās parlamenta ēkas notika karaspēka parāde. Tajā piedalījās vairāki tūkstoši karavīru, tanki, iznīcinātāji un Gruzijā ražotais bruņojums - bezpilota izlūklidmašīnas, raķešu palaišanas iekārtas un bruņutransportieri. Tā bija pirmā Neatkarības dienas parāde, kas notika ārpus galvaspilsētas Tbilisi.

Ultramodernajā jaunajā parlamenta ēkā sestdien pirmo reizi notika parlamenta sēde, taču līdz ēkas pabeigšanai, kas paredzama nākamgad, parlaments turpinās strādāt Tbilisi.

Daudzi kritizē apmēram 50 miljonus latu vērtās ēkas būvēšanu kā pārlieku izšķērdību, savukārt valdība apgalvo, ka parlamenta pārcelšana uz Kutaisi palīdzēs aktivizēt saimniecisko dzīvi šajā pilsētā ar 185 000 iedzīvotāju, kur kopš Padomju Savienības sabrukuma valda panīkums. Kutaisi atrodas 180 kilometrus no Tbilisi, kur ir nedaudz vairāk kā miljons iedzīvotāju.

Kutaisi 2009.gada decembrī tika uzspridzināts piemineklis Otrā pasaules karā bojāgājušo padomju karavīru piemiņai, lai tā vietā uzceltu jauno Gruzijas parlamenta ēku. Spridzināšanas laikā drošības noteikumu neievērošanas dēļ gāja bojā kāda sieviete un viņas astoņus gadus vecā meita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!