Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, ceturtdien Maskavā tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzaicināja viņu apmeklēt Gruziju vienā no pirmajām vizītēm jau Krievijas premjerministra statusā, ja Putins par tādu kļūs. Viņš arī izteica nožēlu, ka Putins nav paspējis paviesoties viņa valstī vēl kā Krievijas prezidents.
Tikšanās laikā Saakašvili paziņoja, ka abām valstīm jānormalizē attiecības. "Mēs ceram ja nu ne gluži sākt visu no baltas lapas, tad vismaz dot mūsu attiecībām jaunu impulsu," Maskavā sacīja Gruzijas līderis.

Savukārt Putins atbildēja, ka abu valstu attiecībām "vairākos darbības virzienos ir tendence uzlaboties". "Mēs esam pamanījuši Gruzijas vadības paziņojumus jautājumā par attiecību uzlabošanu un no savas puses centīsimies atbildēt ar to pašu," izteicies Krievijas prezidents.

Krievijas Transporta ministrija ceturtdien paziņojusi, ka Krievija un Gruzija vienojušās atsākt tiešos avioreisus starp abām valstīm, kas tika pārtraukti 2006. gada rudenī, ja Gruzijas lidsabiedrības samaksās Krievijai parādus par navigācijas pakalpojumiem Krievijas gaisa telpā.

Šī vienošanās iezīmējusi atkusni saspringtajās attiecībās, kas starp Maskavu un Tbilisi valdījušas beidzamo divu gadu laikā.

Saakašvili arī paudis cerību, ka Maskava atcels Gruzijas preču - īpaši slaveno gruzīnu vīnu - importa aizliegumu.

Gruzijas līderis licis noprast, ka Maskavas ieviestā tirdzniecības un transporta embargo atcelšanas gadījumā Tbilisi būtu gatava atbalstīt Krievijas centienus iestāties Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Kā ziņots, vienlaikus Putins ceturtdien brīdinājis Saakašvili, ka divpusējām attiecībām tiks nodarīts kaitējums, ja Gruzija iestāsies NATO.

"Attiecībā uz NATO paplašināšanos Putins Saakašvili sacīja, ka mēs tam nesaskatām reālu iemeslu, un brīdināja par šāda soļa sekām Krievijas un Gruzijas attiecībās," žurnālistiem pavēstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!