Foto: Reuters/Scanpix
Divas stundas pēc tam, kad sarunu rezultātā ar NATO starpniecību it kā tika panākts situācijas noregulējums uz Serbijas un Kosovas robežas, Kosovas policijas specvienība ir atgriezusies Brņakas robežpunktā un tur sākusies apšaude, ziņo aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Kosovas radio.

Situācija 2008.gadā vienpusēju neatkarību pasludinājušās Kosovas ziemeļos saasinājās pirmdien vakarā pēc tam, kad Kosovas premjers Hašims Tači uzdeva Kosovas policijas dienestam pārņemt savā kontrolē divus robežpunktus Jarinu un Brņaku, par kuriem līdz tam atbildēja Eiropas Savienības likuma varas misija Kosovā (EULEX KOSOVO).


Pirmdien ap plkst. 22:00 pēc vietējā laika Brņaku pārņēma Kosovas specdienests, savukārt Jarinu policistiem neizdevās ieņemt, ko Kosovas serbi, kas dzīvo valsts ziemeļos, bloķēja ceļus. Sadursmēs vairāki specvienības policisti guva ievainojumus. Pēc starptautisko spēku KFOR iejaukšanās un sarunu sērijas situācija normalizējās, un otrdien ap plkst. 13:00 pēc vietējā laika specdienesti robežas rajonu pameta.

Tomēr jaunākās ziņas liecina, ka pēdējo stundu laikā situācija Kosovas un Serbijas pierobežā atkal ir saasinājusies. Kosovas radio korspondents no Metohijas ziņo, ka vairāki desmiti Kosovas policijas transportlīdzekļu ap plkst. 15:00 pēc vietējā laika devušies uz Brņakas robežpunktu.

"Vietējie iedzīvotāji viņus apturēja netālu no ciemata Zubin Potok. Notiek abpusēja apšaude," ziņo raidstacija. Pēc tās rīcībā esošās informācijas, vismaz trīs serbi ir ievainoti.

Tikmēr Serbija otrdien vakarā paziņoja, ka "nesāks karu", atbildot uz Kosovas specdienestu rīcību, un centīsies panākt mierīgu konflikta noregulējumu ar diplomātiskām metodēm.

"Aicinu visus saglabāt mieru un nereaģēt uz provokācijām. Aicinu serbus un albāņus saglabāt mieru un lūdzu Prištinas pārstāvjus neuzsākt riskantas darbības," pausts Serbijas prezidenta Borisa Tadiča preses dienesta izplatītā paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka "visi starptautiskās sabiedrības pārstāvji", kas atbalsta Kosovas albāņu rīcību, "pieļauj katastrofālu kļūdu un pakļauj šo reģionu milzīgam riskam".

Tadičs arī norāda - vairāki Serbijas politiskie spēki uzskata, ka ir jāsāk jauni konflikti un jāiesaistās jaunā karā, taču prezidents ir pārliecināts, ka "lielākā daļa Serbijas pilsoņu neatbalsta šādu politiku". "Tieši otrādi, ir jāturpina dialogs un jāveicina miers. Cīnīties par mieru ir visgrūtākais uzdevums, daudz vieglāk ir atkal mesties karā un vardarbībā," teikts prezidenta paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!