Foto: AFP/Scanpix

Otrdienas rītā saasinājusies situācija karadarbības zonā Ukrainas austrumos – Krievijas atbalstītie separātisti veikuši uzbrukumu pie vairākām apdzīvotām vietām, izmantojot arī smagos ieročus, ziņo aģentūra UNIAN.

Separātisti apšaudījuši Ukrainas spēku pozīcijas pie Novotoškivskes, Orehovas, Krimskas, Popasnas un Hutirvolnijas, teikts Apvienoto spēku operācijas štāba paziņojumā. Uzbrukuma rezultātā viens Ukrainas karavīrs gājis bojā un četri ievainoti.

Apšaudes laikā uzbrukumu pāri demarkācijas līnijai veikušas arī pretinieka trieciena-izlūku grupas.

Lietā likti tanki un smagā artilērija. Ukrainas pozīcijas apšaudītas ar 152 un 122 milimetru artilēriju, raidītas vairāk nekā 164 mīnas ar 120 milimetru kalibru un 44 mīnas no 82 milimetru mīnmetējiem, teiks paziņojumā.

"Tāpat pretinieks šāva no dažādu sistēmu granātmetējiem un lielkalibra ložmetējiem," informē štābs.

Pie Novotoškivskes separātistu spēki 56 reizes šāvuši no tanka.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzbrukumu nosaucis par cinisku provokāciju un mēģinājumu traucēt miera procesu.

"Debaļceves traģēdijas piektajā gadadienā kaujinieki un okupanti veica cinisku provokāciju. Šorīt viņi uzbruka Apvienoto spēku pozīcijām pie Novotoškivskes, Orihoves, Krimskes un Hutirvolnijas. Viņi izmantoja Minskas vienošanās aizliegtus ieročus," teica Zelenskis.

Uzbrukums ir atsists un kauja ir beigusies, papildināja prezidents, turpinot, ka šis ir mēģinājums bremzēt miera procesu.

Krievijas uzturētie prokremliskie spēki daļu Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju kontrolē kopš 2014. gada pavasara. Ukrainas spēku karā ar separātistiem par teritoriju atbrīvošanu gājuši bojā aptuveni 13 tūkstoši cilvēku.

Formāli Ukrainas austrumos spēkā ir pamiers, kas panākts Minskas miera sarunu procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!