Vācu drošības konsultants, kurš projektējis vienu no galvenajiem Sadama Huseina bunkuriem Bagdādē, piektdien paziņoja, ka Irākas līderi šajā slēpnī būtu iespējams nogalināt vienīgi tad, ja tam precīzi trāpītu atombumba.
Pēc Karla Esera teiktā, bunkurs ar pusotru metru biezajām sienām varētu izturēt sprādziena vilni, kas rastos, ja 250 metru attālumā no tā uzsprāgtu tāda izmēra atombumba, kādu amerikāņi savulaik uzmeta Hirosimai. Savukārt bunkura dzelzsbetona griesti, kas ir līdz divus metrus biezi, projektēti tā, lai tie izturētu 230 kilogramu smagas bumbas sprādzienu.

Lai bunkuru iznīcinātu, vispirms būtu jāsagrauj pils, zem kura tas ierīkots.

"Pils sniedz dabisku aizsardzību, tādēļ bunkuru varētu ieņemt tikai sauszemes karavīri, vai arī sagraut ar taktisko atombumbu," sprieda Esers.

Bunkurs aprīkots ar Šveicē ražotām durvīm, kas sver trīs tonnas, tādēļ tās atvērt varētu tikai uzspridzinot, intervijā aģentūrai "Reuters" sacīja Esers.

Šonedēļ arī kāds atvaļināts Dienvidslāvijas armijas virsnieks, kurš piedalījies citu Sadama bunkuru celtniecībā, sarunā ar "Reuters" atzina, ka šīs patvertnes varētu izturēt kodolsprādzienu.

CNN piektdien ziņoja, ka pirmo reizi kopš karadarbības sākšanas Irākā ASV bumbvedēji B-52 ir nometuši uz Bagdādi divtonnīgās bunkuru caursišanas bumbas.

Esera projektētajā bunkurā zem vienas no prezidenta pilīm var patverties 50 cilvēku. No bunkura var aizbēgt pa diviem tuneļiem, no kuriem viens ir 200 metru garš un ved uz Tigras upi.

Bunkuru no 1982. līdz 1983.gadam cēla Vācijas firma "Boswau & Knauer", kas pēc apvienošanās ar citu kompāniju pārtapa par "Walter-Bau AG". Toreiz Esers bija konsultants Vācijas valdības finansētā civilās aizsardzības iestādē, bet viņam piederoša firma "Schutzraumtechnik Esser GmbH" piegādāja iekārtas Sadama bunkuram. Irākas un Irānas kara laikā no 1980. līdz 1988.gadam rietumu kompānijas likumīgi apgādāja Sadamu ar ieročiem un aparatūru.

Esers pieļauj iespēju, ka Sadama bunkura plāni ir nodoti Vācijas ārējās izlūkošanas dienestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!