- Irākas prezidents Sadams Huseins lūdzis saviem zinātniekiem atsākt atombumbas izgatavošanu, svētdien Londonas laikrakstā "The Sunday Times" publicētā intervijā paziņojis Irākas disidents.
Salmans Jasirs Zveirs informēja, ka Irākas zinātnieki darbu slepeni atsākuši 1998.gada augustā, četrus mēnešus pirms brīža, kad Sadams izraidījis no Irākas ANO inspektorus.

Zveirs, kurš 13 gadus strādājis Irākas Atomenerģētikas komisijā, intervijā laikrakstam sacīja, ka zinātnieki strādā pētījumu centrā Bagdādē.

Irākas amatpersonas esot Zveiru arestējušas un spīdzinājušas pēc tam, kad viņš atteicies piedalīties projektā. Viņam izdevies aizbēgt uz Jordāniju, kur viņam pievienojusies viņa sieva, kura arī tikusi spīdzināta, un viņa divi dēli.

"Sadams ļoti lepojas ar savu kodolkomandu," Zveirs sacīja intervijā "The Sunday Times". "Viņš nekad neatkāpsies no sava sapņa - kļūt par pirmo arābu līderi, kuram ir atombumba," viņš piebilda.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras pārstāvis Hanss Meijers Vīnē sacīja: "Mēs šīs ziņas pārbaudīsim."

Bijušais ANO inspekcijas vadītāja vietnieks Irākā Čārlzs Dīlfers sacīja, ka viņš ir "ļoti norūpējies" par Zveira paziņojumiem.

"Kad mēs strādājām Irākā, bija fakti, kas liecināja par to, ka tiek veikti pētījumi, taču mums nekad neizdevās rast tiešus pierādījumus," viņš sacīja "The Sunday Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!