Irākas diktators Sadams Huseins izņēma vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru no centrālās bankas dažas stundas pirms ASV vadītā kara sākuma pret Irāku, trešdien ziņoja ASV telekanāls "ABC News".
ASV amatpersonas uzskata, ka Sadams un viņa piekritēji tagad izmanto šos līdzekļus, lai atbalstītu bruņotu pretošanos ASV vadītās koalīcijas spēkiem Irākā.

ASV aģenti ir atraduši Irākas Centrālās nacionālās bankas dokumentos Sadama vēstuli rokrakstā, kurā viņš pieprasa izsniegt 920 miljonus ASV dolāru un 90 miljonus eiro (566 miljonus latu), lai šo naudu "aizsargātu un izglābtu no amerikāņu agresijas".

ASV amatpersonas pēc bijušā Irākas finanšu ministra Hekmata Ibrahima al Azavi un citu sagūstītu amatpersonu nopratināšanas secināja, ka šo vēstuli rakstījis Sadams.

Bankas apsardzes darbinieki pieprasīto naudu salika nerūsoša tērauda portfeļos, kas 19.martā tika aizvesti no bankas ar trim kravas mašīnām.

ASV bruņotie spēki ir atraduši lielāko daļu šīs naudas, bet vēl nav atrasti apmēram 132 miljoni dolāru (73 miljoni latu) jaunās simtdolāru banknotēs, ziņoja "ABC News". Šīs banknotes apmēram 33 kastēs var būt izmantotas, lai finansētu uzbrukumus ASV spēkiem.

ASV Finanšu un Nacionālās drošības ministrijas arī mēģina noskaidrot, kā liels daudzums jaunu simtdolāru banknošu nonāca Bagdādē par spīti ASV sankcijām pret Irāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!