Foto: Reuters/Scanpix
Kosovas ziemeļos pirmdien notika sadursmes starp NATO vadītajiem Kosovas miera spēkiem KFOR un Kosovas serbu demonstrantiem, kuru gaitā tika ievainoti 25 KFOR karavīri un apmēram 100 serbu, paziņoja KFOR un Serbijas pārstāvji.

Sadursmes izcēlās, kad KFOR ieņēma Kosovas serbu izveidotu autoceļa blokposteni pie Zupčes ciema un mēģināja nojaukt viņu uzceltās barikādes. Serbi atklāja uguni ar vieglajiem ieročiem, ievainojot divus karavīrus, un dienas gaitā tika ievainoti vēl 23 karavīri, paziņoja KFOR.

Serbu demonstranti lietoja pret KFOR karavīriem vieglos ieročus, spridzekļus un Molotova kokteiļus (degmaisījuma pudeles). KFOR atbildēja ar ūdens lielgabalu un gumijas lodēm.

Serbijas valdības Kosovas lietu ministrs Gorans Bogdanovičs paziņoja Serbijas parlamenta komitejai, kuras pārziņā ir Kosovas lietas, ka sadursmēs tikuši ievainoti apmēram 100 serbu. "Situācija ir ļoti saspīlēta, bet mierīga," sacīja Bogdanovičs, kurš tomēr pauda bažas par "iespējamu jaunu vardarbību".

KFOR brīdināja, ka "visas darbības, kas apdraud drošības klimatu, ir nepieņemamas" un ka "šādās dzīvību apdraudošās situācijās KFOR atbildēs ar visiem samērīgiem līdzekļiem".

Serbijas prezidents Boriss Tadičs aicināja abas puses nekavējoties izbeigt vardarbību. Kosovas valdība nosodīja uzbrukumu KFOR karavīriem un aicināja tā vaininiekus saukt pie atbildības.

Kosovā, kas 2008.gadā vienpusēji pasludināja neatkarību no Serbijas, iedzīvotāju vairākums ir etniskie albāņi. Kosovas ziemeļu rajonos dzīvo galvenokārt etniskie serbi, kas ir pret Kosovas neatkarību un turpina uzskatīt Kosovu par Serbijas daļu.

Kosovas serbi šogad izveidoja blokposteņus uz ceļiem, kas ved uz Jariņes un Brņakas robežkontroles punktiem uz robežas ar Serbiju, protestējot pret Kosovas valdības lēmumu nomainīt šajos robežkontroles punktos strādājošos serbu policistus ar albāņiem. KFOR vairākus šādus blokposteņus likvidēja, bet tuvumā drīz tika izveidoti jauni.

Kosovas valdība robežkontroles punktos strādājošos serbu policistus turēja aizdomās par valdības lēmuma bloķēt preču importu no Serbijas ignorēšanu. Kosovas valdībai bija informācija, ka caur Brņakas un Jariņes robežkontroles punktiem turpinājusies preču ievešana no Serbijas par spīti noteiktam importa aizliegumam.

Kosovas valdība jūlijā nolēma bloķēt preču importu no Serbijas, novēloti atbildot uz Kosovas preču importa aizliegumu, kuru Serbija īsteno jau kopš 2008.gada, kad Kosova vienpusēji proklamēja neatkarību no Serbijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!