Sadursmēs, kas otro dienu norisinājās Maķedonijas ziemeļu pilsētā Kumanovā, nogalināti 22 cilvēki, svētdien paziņoja policija.

Viņu vidū ir astoņi policisti. Atrasti arī 14 uniformās tērpti bojāgājušie, kuri, pēc policijas teiktā, pieder "teroristu grupējumam".

Ievainoti tikuši 37 policisti.

Sadursmes sākās sestdienas rītausmā policijas reida laikā ziemeļu pilsētā Kumanovo. Reids tika veikts pēc tam, kad varasiestādes saņēma informāciju par bruņotas grupas pārvietošanos.

Vietējie mediji ziņo, ka reids noticis pilsētas daļā, kur vairums iedzīvotāju ir etniskie albāņi. Tiek uzskatīts, ka bruņotais grupējums ieradies no albāņu apdzīvotās kaimiņvalsts Kosovas.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) aicinājusi atturēties no tālākas konflikta eskalācijas.

Pirms trim nedēļām aptuveni 40 etniskie albāņi no kaimiņos esošās Kosovas uz neilgu laiku ieņēma policijas iecirkni uz Maķedonijas robežas, pieprasot izveidot Maķedonijā albāņu valsti.

Latvija pauž satraukumu par sadursmēm Maķedonijas ziemeļu pilsētā Kumanovā, kur nogalināti 22 cilvēki, informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Latvija kā prezidējošā valsts Eiropas Savienības padomē aicina Maķedonijas varasiestādes, kā arī politiskos un kopienu līderus sadarboties, lai izvairītos no situācijas eskalācijas.

"Tālākas vardarbības nepieļaušana un caurskatāma notikumu izmeklēšana ir nozīmīga stabilitātes atjaunošanai. Latvija nosoda kaujinieku uzbrukumus valsts iestādēm un vietējām institūcijām," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Šajā reģionā 2001.gadā aktīvi darbojās bruņoti albāņu nemiernieki. Konflikts beidzās ar vienošanos par lielāku tiesību piešķiršanu vietējai kopienai, taču attiecības starp maķedoniešiem un albāņiem ir saspīlētas. Albāņi veido aptuveni ceturtdaļu no Maķedonijas 2,1 miljona iedzīvotāju.

Maķedonija svētdien izsludinājusi valstī divu dienu sēras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!