Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas tiesa piespriedusi 14 gadus cietumā diviem pagājušā gada maijā valsts austrumos sagūstītajiem Krievijas karavīriem.

Ukrainas armija Luhanskas apgabalā, valsts austrumos, pērn 16. maijā sagūstīja divus Krievijas armijas karavīrus - 3. gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteini Jevgēņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu.

Spriedumu nolasīja lietas galvenais tiesnesis Mikola Didiks.

Kijevas rajona tiesa paziņoja, ka uzskata šos Krievijas karavīrus par vainīgiem agresīvā karā ar iepriekšēju vienošanos, palīdzību teroristiskām organizācijām un teroraktu sarīkošanu, vēsta aģentūra "Interfax".

Foto: Reuters/Scanpix

"Jerofejevs un Aleksandrovs tiek atzīti par vainīgiem (..) agresīva kara vešanā, kas paveikts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, (..) terorakta sarīkošanā, (..) ieroču izmantošanā, lai provocētu militāru konfliktu, kas paveikts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās," pirmdien paziņoja tiesa.

Jerofejevam tika piespriesti 14 gadi cietumā, konfiscējot visu mantu. Arī Aleksandrovam tika piespriesti 14 gadi cietumā ar mantas konfiskāciju.

Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas militārā prokuratūra piektdien abiem karavīriem pieprasīja 15 gadu cietumsodu.

Ukraina paziņojusi, ka pratināšanas gaitā abi gūstekņi apliecinājuši, ka ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri. Krievija savukārt uzstāj, ka Jerofejevs un Aleksandrovs ir atvaļinājušies no aktīvā dienesta, pirms devušies uz Ukrainu.

Foto: Reuters/Scanpix

Aleksandrovs un Jerofejevs Ukrainā tika apsūdzēti nelikumīgā robežas šķērsošanā, nelikumīgā ieroču glabāšanā un terorismā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ierosinājis apmainīt abus karavīrus pret ieslodzījumā Krievijā turēto Ukrainas piloti un parlamenta deputāti Nadiju Savčenko.

Apmaiņas noorganizēšana ir sarežģīts process, jo saskaņā ar Krievijas likumiem ārvalstu notiesātie var tikt nosūtīti uz mājām izciest sodu tikai pēc tam, kad atzinuši savu vainu.

Savčenko noliedz, ka būtu vainīga viņai izvirzītajās apsūdzībās divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, par ko viņai piespriests 22 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!